Κορωνοϊός: Η Αττική στο "κόκκινο" - Μέσα Μεταφοράς, μετανάστες και πάρτι στις πλατείες οι εστίες υπερμετάδοσης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 09:40 Κορωνοϊός: Η Αττική στο "κόκκινο" - Μέσα Μεταφοράς, μετανάστες και πάρτι στις πλατείες οι εστίες υπερμετάδοσης (φωτο Intime)

Οι τρεις εστίες που προκαλούν "πονοκέφαλο" και εκτοξεύουν τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική.

Τεράστια ανησυχία προκαλεί ο αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον ΕΟΔΥ.

Τα 240 νέα κρούσματα είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο από την αρχή της πανδημίας, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

"Πονοκέφαλος" αποτελούν οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, που προσδιορίζονται στον συνωστισμό στα ΜΜΕ, στις γεμάτες από κόσμο πλατείες της Αθήνας και στους μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Μάλιστα, το Λεκανοπέδιο εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούνται τα εισαγόμενα κρούσματα, που την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 60, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, καθώς και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων περιστατικών.

Χαρδαλιάς - Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως το μεγαλύτερο φορτίο του ιού εντοπίζεται στην Αττική. "Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντας, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας" σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι "το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και όχι να αποφασίζουμε νέα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι θεωρούν τα μέτρα μη αναγκαία".

Όπως είπε, ανακοινώνοντας δέσμη ενεργειών για την Αττική, "το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται από όλους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα".

Αναλυτικά ο "χάρτης" των κρουσμάτων:

- 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε.
- 12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέροντας: "Παρακολουθούμε στενά τρεις πηγές κρουσμάτων:

Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).

Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών.

Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια".

[χάρτης κρουσμάτων]

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.
2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΕΟΔΥ : Συνεχίζονται τα τεστ σε περιοχές της Αθήνας

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.

Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν. Έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Νέα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων

Με στόχο την περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη και μαζί η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προχωρούν σε μια νέα δέσμη μέτρων που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, εντατικοποιούνται τα rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση