ΕΝΦΙΑ, Εφορία, αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία προθεσμία σήμερα ή παράταση; Τι πρέπει να ξέρετε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 10:09 ΕΝΦΙΑ, Εφορία, αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία προθεσμία σήμερα ή παράταση; Τι πρέπει να ξέρετε

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για μία σειρά από υποχρεώσεις των φορολογουμένων (π.χ. ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά, φόρος εισοδήματος), χωρίς πάντως να αποκλείεται για κάποιες εκ των οποίων να δοθεί παράταση, κάτι που μέχρι αργά το βράδυ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ούτε επιβεβαίωναν, αλλά ούτε και διέψευδαν. Τις τελευταίες ώρες τα αιτήματα για παράταση έπεφταν κατά ριπάς, ειδικά για τις περιπτώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους και της τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Σήμερα όμως λήγουν και μία σειρά άλλες προθεσμίες, όπως η πληρωμή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, της υποβολής αίτησης για την συμμετοχή πράσινων και κόκκινων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία στο πρόγραμμα Γέφυρα, ενώ θεωρητικά οι φορολογούμενοι που θέλουν μπορούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, διαφορετικά θα πληρώσουν διπλή δόση στο τέλος Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

Αδήλωτα τετραγωνικά: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις επιπλέον αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους τους ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/) προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 αλλά και τσουχτερά πρόστιμα. Θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί ,ημιυπαίθριοι χώροι και αυθαίρετοι χώροι. Υπενθυμίζεται ότι για τις επιπλέον επιφάνειες που θα δηλώσουν θα χρεωθούν με δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους μόνο για τη χρονική περίοδο από την 1η-1-2020 και μετά.

Πρόγραμμα Γέφυρα: Οι πληττόμενοι δανειολήπτες από την κρίση του κορωνοϊού μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως σήμερα για την ένταξη τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν «πράσινοι» και «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και μέσω αυτού του προγράμματος το Δημόσιο επιδοτεί έως και με 90% τη δόση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα με «βαριές» αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση, τουλάχιστον κατά 40%, στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κλπ).

Φόρος Εισοδήματος: Όσοι φορολογούμενοι δεν εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος στις 31 Αυγούστου του 2020 τότε θα πρέπει να τον καταβάλουν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Σήμερα πρέπει να εξοφληθεί η 3η δόση του φόρου και η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ έως και σήμερα, διαφορετικά να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει κάποια επιβάρυνση. Οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις θα καταβληθούν κανονικά την τελευταία ημέρα κάθε μήνα έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση