Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσων κυρώσεων στην Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 09:17 Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσων κυρώσεων στην Άγκυρα (φωτο Intime)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με "όπλο" και την στήριξη Πομπέο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, όπου θα συναντηθεί με τον Σαρλ Μισέλ.

Έντονες διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με "όπλο" και την στήριξη Πομπέο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και θα συναντηθεί με τον Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο μεταξύ άλλων θα συζητήσουν το προσχέδιο των συμπερασμάτων πριν αυτό συνταχθεί και παρουσιαστεί στο δείπνο των ηγετών, ενώ στην συνέχεια θα δει την Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ η οποία θα επισκεφθεί την χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ενόψει της Συνόδου Κορυφής σημείωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως πλέον η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα πως επιθυμεί τον διάλογο. "Έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Η Αθήνα θέλει στο τραπέζι τον κατάλογο των κυρώσεων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προς τις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, ωστόσο εκείνο που ενδιαφέρει την Αθήνα είναι ο κατάλογος με τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας να είναι πάντα πάνω στο τραπέζι προκειμένου να εφαρμοστούν στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει σε νέες μονομερείς ενέργειες. Στο προσχέδιο θα υπάρχει έμμεση αναφορά σε κυρώσεις αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλεψη σε αυτοματοποιημένο μηχανισμό. Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξουν νέες τουρκικές προκλήσεις τότε πιθανότατα θα συγκληθεί εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής.

Το σενάριο αυτό δεν δείχνει να ικανοποιεί την Κύπρο που έχει προειδοποιήσει με βέτο καθώς συνεχίζει να δέχεται την τουρκική προκλητικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και στην συνάντηση που είχε με τον Σαρλ Μισέλ αποφασίστηκε να υπάρξει στο κείμενο συμπερασμάτων ξεχωριστή αναφορά στις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. "Ελπίζουμε σε μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου" τόνισε ανάρτηση του στο twitter ο Νίκος Αναστασιάδης.

Βερολίνο: Αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις

Σύμφωνα με την "Deutsche Welle" που επικαλείται κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο, τονίζει πως δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των "27" για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. "Αυτό το διάστημα οι δύο χώρες προσπαθούν μέσω μιας επίπονης διπλωματικής διαδικασίας να μειώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν συνομιλίες. Σε αυτή την κατάσταση η επιβολή κυρώσεων θα ήταν "αντιπαραγωγική" αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας η κυβερνητική πηγή του Βερολίνου επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκαν από πολλές πλευρές προσπάθειες, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης. "Είμαστε ευγνώμονες", είπε, "που η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και θα πρέπει και στην περίπτωση της Κύπρου να κάνουμε ένα βήμα μπροστά".

Τουρκικά σενάρια για συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk επίκειται συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου, στα πλαίσια εκδήλωσης για την ασφάλεια και την ενέργεια στην οποία θα είναι παρών και ο Γένς Στόλντεμπεργκ. Η Αθήνα μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία, ωστόσο η ημερομηνία φαντάζει μακρινή αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση