Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Μαύρος Σεπτέμβρης με 126 νεκρούς στην Ελλάδα - Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από την αρχή της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 09:50 Κορωνοϊός: Μαύρος Σεπτέμβρης με 126 νεκρούς στην Ελλάδα - Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από την αρχή της πανδημίας

Τρομερή ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών από τον κορωνοϊό

Φονικός μήνας αποδείχθηκε ο Σεπτέμβριος για τη χώρα, αφού έχασαν τη ζωή τους 126 ασθενείς από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν ακόμη 3 θάνατοι, που συνολικά ανέρχονται στους 391. Σχεδόν το 1/3 καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, κάτι που έτρχεται σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στους διασωληνωμένους.

Μετά από σχεδόν 7 μήνες, η μέση ηλικία των νεκρών είναι στα 78 έτη, με την ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω να πληρώνει ακριβά το τίμημα της πανδημίας με 314 απώλειες. Οι 127 είναι γυναίκες και οι 187 άντρες, ενώ άλλοι 72 ασθενείς που κατέληξαν ήταν από 40-64 ετών. Μόλις 5 νεκροί ανήκαν στις ηλικίες 18-39.

Έντονη είναι η ανησυχία στις αρχές και τους ειδικούς όσον αφορά τους διασωληνωμένους, οι οποίοι είναι 78 και οι 51 εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι. Για αυτό γίνεται έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός "θερίζει" την τρίτη ηλικία...

Κορονοϊός: Μαύρος Σεπτέμβρης με 126 νεκρούς στην Ελλάδα - Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από την αρχή της πανδημίας

Συναγερμός σε γηροκομείο της Αθήνας - 40 κρούσματα - Έξαλλος ο Σωτήρης Τσιόδρας

τσιοδρας χαρδαλιας

Η διασπορά του κοωνοϊού γίνεται συνήθως από το προσωπικό, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι "η διασπορά του ιού σε αυτούς τους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό μιας και δεν υπάρχει επισκεπτήριο. Πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι κατάκοιτοι και με σοβαρά νοσήματα".

"Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς την βλέπουμε ξανά" είπε ο καθηγητής

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι γίνεται ήδη η ιχνηλάτηση των επαφών. Αίσθηση προκάλεσε δε το σχόλιό του ότι η Θεσσαλονίκη έχει πάρει το μάθημα της ενώ η Αθήνα φαίνεται πως όχι. "Πρέπει να δούμε τι συνέβη αυτόν τον ένα μήνα και είχαμε αυτόν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων" εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως σε συναγερμό τέθηκε η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ με τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Παντελεήμονα. Κατά τη διάρκεια ελέγχων του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 32 άτομα θετικοί στον ιό από τα 70 που εξετάστηκαν. Στο γηροκομείο μετέβησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Μόλις βγήκαν θετικά τα αποτελέσματα των τεστ σήμανε συναγερμός στις Αρχές και το γηροκομείο αποκλείστηκε.

Να σημειωθεί ότι για τα γηροκομεία οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 354 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: thetoc.gr