Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 10:06 Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, δεν άρεσε στον πρωθυπουργό.

Οι κυβερνητικές αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν σε δύο κορυφαία ζητήματα όπως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του μεταναστατευτικού, δεν έμειναν ασχολίαστα από τον πρωθυπουργό. Η έλλειψη συνεργασίας και η μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ των υπουργών προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία δεν έκρυψε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται από τον Κορωνοϊό δεν άρεσαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος άρχισε να χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια ενόψει και του ανασχηματισμού που όλα δείχνουν πως θα γίνει στα τέλη της χρονιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ιδιαιτέρως αυστηρό τόνο σημείωσε πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι συλλογική και όλοι θα πρέπει να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. "Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε".

"Γκάζια" Μητσοτάκη για μάσκες και μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενοχλήθηκε όταν άκουσε τον υπουργό Οικονομικών να εκφράζει ενστάσεις για την μεταφορά μεταναστών στις Θερμοπύλες που είναι η εκλογική του περιφέρεια, καθώς πρόκειται για μία κυβερνητική απόφαση και την οποία θα έπρεπε να την στηρίζουν απόλυτα. "Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας", είπε ο πρωθυπουργός ακούγοντας τα όσα υποστήριξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

"Καρφιά" Σταϊκούρα σε Μηταράκη

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτηση του εξέφρασε αντιρρήσεις "καρφώνοντας" ουσιαστικά τον Νότη Μηταράκη για λάθος χειρισμούς. "Στη Φθιώτιδα έχουμε εκφράσει τη βούληση να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Όμως τίθενται τα ερωτήματα: Σε ποιους χώρους; Σε τι εγκαταστάσεις; Για πόσο χρόνο; Ποιος θα έχει την ευθύνη;" είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο πως στηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και αναφέρθηκε σε μια σειρά δηλώσεων που έχει κάνει για το επίμαχο ζήτημα.

Παράλληλα υποστηρίξει πως οι Θερμοπύλες είναι ένας ιστορικός χώρος παγκόσμιας απήχησης και ο οποίος γειτνιάζει με τον τόπο της Αλαμάνας και βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες προκειμένου ο χώρος να κηρυχθεί αρχαιολογικός. Επίσης το ακίνητο που υπάρχει στις Θερμοπύλες έχει ενταχθεί στα ακίνητα προς αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε την κριτική του προς τον Νότη Μηταράκη καθώς όπως υποστήριξε παρά το γεγονός πως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία, δεν έχει προχωρήσει εδώ και μήνες η μετεγκατάσταση της δομής προσφύγων που βρίσκονται εντός της έκτασης των ναυπηγείων.

"Μην μετακυλίετε τις ευθύνες"

Η αστοχία που υπήρξε με τις διαστάσεις στις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές και το πως το διαχειρίστηκαν οι υπουργοί ήταν ένα ακόμη θέμα που φωτογράφισε ο πρωθυπουργός με την παρέμβαση του.

Οι αλληλοκατηγορίες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για το ποιος ευθύνεται που δόθηκαν λάθος διαστάσεις, προκάλεσε μια "μίνι" κυβερνητική αναταραχή που δεν δικαιολογείται και δεν πρέπει να επαναληφθεί όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως δεν είναι σωστό ο ένας να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο. "Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε Υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους Υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστήριξε πως η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι ικανοποιητική, ωστόσο έχει διαπιστώσει τις πρώτες δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την συνεργασία ορισμένων υπουργών και για αυτό τον λόγο έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. "Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε" είπε ο πρωθυπουργός που προετοιμάζει την δεύτερη αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών που θα έχει ολοκληρωθεί λίγο πριν το τέλος του χρόνου.

Πηγή: thetoc.gr