Αποκάλυψη για γηροκομείο Αγ. Παντελεήμονα: Κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες, πάνω από 40 κρούσματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 11:23 Αποκάλυψη για γηροκομείο Αγ. Παντελεήμονα: Κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες, πάνω από 40 κρούσματα

Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές μετά τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας του Αγίου Παντελεήμονα.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές, μετά τα -τουλάχιστον- 40 κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία εντοπίστηκαν στο γηροκομείο "Αττική".

Μετά τα δεκάδες κρούσματα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε Μαρούσι, Ασβεστοχώρι και Μοσχάτο, το "καμπανάκι" του κινδύνου χτύπησε το βράδυ της Τετάρτης και για το συγκεκριμένο γηροκομείο, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο χώρος απομονώθηκε αμέσως.

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των ηλικιωμένων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομεία αναφοράς. Συνεργεία του δήμου Αθηναίων επίσης, απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων με τα δεκάδες κρούσματα κορονοιού.

Αποκάλυψη για γηροκομείο Αγ. Παντελεήμονα: Κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες, πάνω από 40 κρούσματα
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Αρκουμανέας: Κάποιοι νοσηλευτές στο γηροκομείο νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες

Για πολύ μεγάλη διασπορά κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τους 40, ενώ όπως υποστήριξε κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες.

Το πρωί της Πέμπτης ασθενοφόρα ξεκίνησαν επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική.

"Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας... Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές", υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Τσιόδρας: Η Αθήνα δεν πάει καλά

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, χθες, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό", και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η Αθήνα δεν πάει καλά".

Σημείωσε δε, ότι "πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι".

"Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Δερμιτζάκης: Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα

Ο καθηγητής Ιατρικής, μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο. "Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα".

Ο καθηγητής Ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει. "Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα".

Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς "η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο". Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι "πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου".

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Περιοριστικά μέτρα στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

-Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ. Σημειώνεται ότι η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση