Μητσοτάκης για Τουρκία: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 16:40 Μητσοτάκης για Τουρκία: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Με δήλωσή του λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ή η Τουρκία θα επιλέξει τον διάλογο ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Με δήλωση που έκανε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: Η θα επιλέξει τον διάλογο, την αποκλιμάκωση και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης ή διαφορετικά θα υποστεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη:

"Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα".

Μητσοτάκης για Τουρκία: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Η συνάντηση με τον Σάρλ Μισέλ

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Συνάντηση και με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

ουρσουλα

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter: "Χαίρομαι που συνάντησα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε καλή συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης, τη μετανάστευση, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ιδίως για την ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο".

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφήσε επισήμανε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι "η ΕΕ έχει στη διάθεσή της μια εργαλειοθήκη".

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε:

"Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα"

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση