Πανσέληνος Οκτωβρίου 2020: Το πρώτο φεγγάρι του φθινοπώρου - Πότε κορυφώνεται

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 10:48 Πανσέληνος Οκτωβρίου 2020: Το πρώτο φεγγάρι του φθινοπώρου - Πότε κορυφώνεται

Η πρώτη Πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάζεται και Πανσέληνος του Κυνηγού ή αλλιώς Πανσέληνος της Σοδειάς

Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του φθινοπώρου και αναμένεται να κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνισή του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης προς 2α Οκτωβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη Πανσέληνος του μήνα.

Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου και σε πολλές περιοχές την ονόμασαν εκτός από Πανσέληνο του Κυνηγού και Πανσέληνο της Σοδειάς, καθώς οι αγρότες τα παλιά χρόνια εργάζονταν πολλές φορές έως αργά το βράδυ, υπό το φως και τη βοήθεια του φεγγαριού.

Η Πανσέληνος της Σοδειάς είναι ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1706.

Πότε πέφτει η δεύτερη Πανσέληνος

πανσέληνος

Η δεύτερη Πανσέληνος ή αλλιώς "θλιμμένη Σελήνη" (Blue moon) θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου. H πανσέληνος της 31ης Οκτωβρίου θα γίνει τη βραδιά του Χαλοουίν και όπως αναφέρει το usatoday η επόμενη πανσέληνος την ίδια μέρα θα ξαναέρθει το 2039.

Μπλε φεγγάρι αποκαλείται η δεύτερη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια ενός μήνα και ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού, αν και το φεγγάρι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να έχει τέτοια απόχρωση.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση