Κορωνοϊός: Πρώτος νεκρός από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 11:37 Κορωνοϊός: Πρώτος νεκρός από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα

Νεκρός είναι ένας άνδρας 79 ετών από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα στο γηροκομείο.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο 79χρονος είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του Ευαγγαλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Περισσότερα από 41 τα κρούσματα στο γηροκομείο "Αττική"

Το πρωί της Πέμπτης έγινε η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο "Αττική", στο οποίο έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 41 κρούσματα του κορονοϊού. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς Αττικόν, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο.

Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, απολύμαναν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των εργαζομένων από τον ΕΟΔΥ.

Κατά την επίσκεψη του στο γηροκομείο μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας, εκτίμησε ότι η διασπορά σε τέτοιους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό και προειδοποίησε ότι "η Αθήνα δεν πάει καλά… Στη Θεσσαλονίκη το πήρανε το μάθημα".

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Την ίδια ώρα κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Για πολύ μεγάλη διασπορά κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα μίλησε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας υποστήριξε κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 411 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα 270 από τα 411 νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, κάτι που φανερώνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

Τα 2.961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανησυχία για τους 89 διασωληνωμένους ασθενείς

Παράλληλα, 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, "σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου".

"Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα", πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν τα 2.000 κάθε ημέρα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση