Στόλτενμπεργκ: Επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά την επόμενη εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 19:22 Στόλτενμπεργκ: Επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά την επόμενη εβδομάδα

Σε Ελλάδα και Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Την Αθήνα θα επισκεφτεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφτεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Οι επισκέψεις Στόλτενμπεργκ θα γίνουν μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο,. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Εντυπωσιακές εικόνες από τις ασκήσεις του ΠΝ στο Αιγαίο

Πηγές από το ελληνικό υπουγείο Άμυνας σημειώνουν ότι μέσα απ' αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, ενώ το τουρκικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες έχει οριστεί για τις 5 Οκτώβρη τονίζοντας πως διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα βασικά θέματα.

Πηγές ΥΕΘΑ: Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας

Τη δημιουργία τους διμερούς στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως εξηγούν, πρόκειται για τη λειτουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή ατυχημάτων. Το σημαντικό είναι, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι μέσα απ' αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας.Μ:

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Συν-αντίληψη σε βασικά θέματα, στις 5 Οκτωβρίου η επόμενη συνάντηση

"Κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα βασικά θέματα. Η επόμενη συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και ο συντονισμός για την ασφαλή διέλευση των πλοίων και αεροσκαφών (στρατιωτικών στοιχείων, κατά λέξη) στην Ανατ. Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

 

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:

"Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

 

 

Οι τεχνικές συνομιλίες αποσυμπίεσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: "Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους. "

Η στρατιωτική αποσυμπίεση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση