Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικός ο ΕΦΚΑ και οι συντάξεις του Δημοσίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 21:05 Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικός ο ΕΦΚΑ και οι συντάξεις του Δημοσίου Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Συνταγματικό και σύμφωνο στην ΕΣΔΑ έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το «νόμο Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4670/2020) όσο αφορά τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), και τη καταβολής των συντάξεων στους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου παράπεμψε στο 3ο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου να κρίνει την ορθότητα ή μη της αναλογίας μεταξύ μισθού ενέργειας και σύνταξης.

Το ζήτημα έφτασε ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου την απασχόλησε το επίμαχο θέμα μετά από προδικαστικό ερώτημα που είχε σταλεί από το 3ο Τμήμα, το οποίο με οριακή πλειοψηφία, είχε κρίνει συνταγματικό το νόμο 4387/2016.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο προσέφυγε 49χρονη σμηναγός, η οποία συνταξιοδοτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία και έλαβε μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους συναδέλφους της, οι οποίοι λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο.

Τελικά, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2020/2020 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματικώς ανεκτή, η σύσταση νομικού προσώπου, ως Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο το κράτος αναθέτει επιτροπικώς τη διαχείριση της υποχρέωσης του Δημοσίου να καταβάλει τις συντάξεις.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ε.Σ., αποφάνθηκε πως δεν υφίσταται ζήτημα συνταγματικότητας από την ανάληψη από τον ΕΦΚΑ της υποχρέωσης καταβολής των συντάξεων στους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή, όσο αφορά το ζήτημα του υπολογισμού των συντάξεων, των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, όπως ορίσθηκαν στον ν. 4387/2016, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες (ΕΣΔΑ), εφόσον η σύνταξη που προκύπτει ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εύλογης αναλογίας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέληξε πως η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο 3ο Τμήμα προκειμένου αυτό να κρίνει για το εύλογο της αναλογία μισθού ενέργειας και σύνταξης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση