Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αττική - Γεμίζουν νοσοκομεία και ΜΕΘ - Στο Λεκανοπέδιο 8 στους 10 διασωληνωμένους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 14:16 Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αττική - Γεμίζουν νοσοκομεία και ΜΕΘ - Στο Λεκανοπέδιο 8 στους 10 διασωληνωμένους ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας στην Αττική - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, γεμίζουν τα νοσοκομεία

Αλύπητα σφυροκοπά ο κορωνοϊός από τον Αύγουστο την Αττική η οποία παραμένει σταθερά το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μέρα με τη μέρα πιέζεται όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας αφού αυξάνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Λεκανοπεδίου.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους, από τους οποίους 8 στους 10 βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής. Αντίστοιχα, από τα 126 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα 82 είναι ήδη κατειλημμένα, ποσοστό δηλαδή 67%.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι νοσηλείες στην Αθήνα. Περισσότεροι από 718 ασθενείς νοσηλεύονται, με 87 να βρίσκονται διασωληνωμένοι και άλλοι 122 σε σοβαρή κατάσταση.

Καθημερινά γίνονται τουλάχιστον 70 εισαγωγές με τους 3 στους 4 ασθενείς να μπαίνουν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Μέσα σε μόνο μία μέρα έγιναν 40 εισαγωγές σε Ευαγγελισμό και Αττικόν, ενώ η πληρότητα σε εντατικές μονάδες για Covid-19 αγγίζει το 67%.

ΜΕΘ

Καμπανάκι Μαγιορκίνη: Σταθερά στην Αττική πάνω από το 50% των κρουσμάτων

Με φόντο τα 213 κρούσματα κορω

νοϊού που εντοπίστηκαν χθες στην Αττική από τα 399 συνολικά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτεύουσα και την επιδημιολογική της εικόνα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε έως και χθες νοσηλεύονταν 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για COVID -19, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι.

ΜΕΘ

Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επισήμανε πως "δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν" τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες, χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.

Επανέλαβε δε για την Αττική ότι "υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός" ανεξάρτητα από το αν είναι εσωτερική εξωτερική χώροι, όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο χειμώνας θα φέρει αύξηση της μετάδοσης του ιού

"Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας". Με αυτή τη φράση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι "με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης", κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.

Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση