Πρώτη συνάντηση (; ) Δένδια Τσαβούσογλου μετά την κρίση - Το παρασκήνιο για ένα ραντεβού που δεν έχει κλείσει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 09:25 Πρώτη συνάντηση (; ) Δένδια Τσαβούσογλου μετά την κρίση - Το παρασκήνιο για ένα ραντεβού που δεν έχει κλείσει

Η πρόκληση Ερντογάν στα Βαρώσια έχει βαρύνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δυσφορία από το Βερολίνο.

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2019 όταν ο Νίκος Δένδιας συναντούσε για πρώτη φορά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Γενεύη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ. Από τότε πέρασε σχεδόν ένας χρόνος με τις σχέσεις των δύο χωρών να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και τις τουρκικές προκλήσεις να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ξαναβρεθούν μετά από 11 μήνες σε ένα άλλο φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στην Μπρατισλάβα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση.

Το γεγονός πως στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα βρίσκονται τόσο ο Γένς Στόλντεμπεργκ που επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες την Αθήνα και την Άγκυρα, όσο και ο Χάικο Μαας αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα άτυπο τετ α τετ μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών που ενδεχομένως να ξεκλειδώσει και την ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ωστόσο η νέα προκλητική κίνηση του Ταγίπ Ερνογάν απέναντι στην Κύπρο με το ζήτημα των Βαρωσίων, έχει βαρύνει εκ νέου το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Η καχυποψία της Αθήνας απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο έγινε εντονότερη μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική όταν η Άγκυρα τάσσονταν υπέρ του διαλόγου κάνοντας λόγο για προσχηματικές ενέργειες από την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη εκφράζοντας την στήριξη του για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας. "Θέλω να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Δυσφορία Βερολίνου για Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην συνάντηση που θα έχει στην Μπρατισλάβα με τον Τούρκο ομόλογο του, αναμένεται να μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανικής Καγκελαρίας για την νέα προκλητική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "περιττή" την κίνηση αυτή καθώς Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. "Πρόκειται για μια περιττή προκλητική ενέργεια που βρίσκεται σε αντίθεση με τρέχουσες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση και η εκτόνωση στην ανατολική Μεσόγειο" τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθαρίζοντας πως "το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ που επέμενε στη Σύνοδο Κορυφής να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να συνεχίσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, όμως ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα μετά ανακοίνωσε το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Στήνει οδοφράγματα ο Ερντογάν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες προκειμένου να επεκταθεί το σημείο διέλευσης που επιτρέπονταν μέχρι τώρα για τους Τούρκος αξιωματικούς και τις οικογένειες τους. Παράλληλα όμως ο κατοχικός στρατός στήνει οδοφράγματα προκειμένου στην περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ψευδοκράτος. Αρχικά υπήρξε η έντονη αντίδραση από τον Μουσταφά Ακιντζί που διαφώνησε ανοικτά με την κίνηση του Τούρκου προέδρου. Στην συνέχεια ανακοινώθηκε η διάλυση της ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού που είχε δημιουργηθεί προκαλώντας πολιτικές αναταραχές στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση