Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρά Τεπέ: Καταστροφές από κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δεκάδες σκηνές στον καταυλισμό (pics, video)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 15:37 Καρά Τεπέ: Καταστροφές από κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δεκάδες σκηνές στον καταυλισμό (pics, video)

Εικόνες Μόριας στο Καρά Τεπέ. Η τελευταία κακοκαιρία στη Λέσβο προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στον καταυλισμό, με δεκάδες σκηνές προσφύγων να πλημμυρίζουν από τη σφοδρή βροχόπτωση.

Η ισχυρή νεροποντή στο Καρά Τεπέ είχε ως αποτέλεσμα στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι Λέσβου να υποστούν σοβαρές ζημιές τρεις από τις συνολικά δεκαπέντε οριοθετημένες περιοχές της δομής. Εκτιμάται ότι περίπου 80 από τις 1.100 σκηνές πλημμύρισαν.

Η κακοκαιρία μετέτρεψε το χώρο σε έναν απέραντο βούρκο. Τα νερά μπήκαν μέσα στις σκηνές, οι περισσότερες των οποίων δεν διαθέτουν πάτο. Παιδάκια κυκλοφορούν ξυπόλυτα μέσα στη βροχή και στο κρύο. H ιδιαιτερότητα του εδάφους το οποίο είναι βραχώδες κάτω από την επιφάνεια συγκρατεί το νερό μετατρέποντας τον καταυλισμό σε λασπότοπο.

Σήμερα, Παρασκευή (09.10.2020) οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καταγράφουν τις ζημιές στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου διαμένουν 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Επιπλέον, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, οι υπηρεσίες του Υπουργείου συντονίζουν τη μεταφορά των διαμενόντων, από τις σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls) όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, γίνεται διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών και οριοθετούνται οι περιοχές που θα γίνουν αναγκαστικά έργα αποστράγγισης. Οι δεκάδες σκηνές που πλημμύρισαν είτε θα αποκατασταθούν είτε θα αποσυρθούν. 

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι “κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα στο Καρά Τεπέ. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Οι χθεσινές ζημιές στο Μαυροβούνι καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής / ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια”, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

με πληροφορίες: lesvospost.com , stonisi.gr