Νέες ρυθμίσεις οφειλών: Ενεργοποιούνται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 11:35 Νέες ρυθμίσεις οφειλών: Ενεργοποιούνται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Κατατίθενται στη Βουλή οι νέες διατάξεις – Τα μυστικά για τις δόσεις προς την Εφορία

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο πλέγμα ρυθμίσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας και η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στους φορολογούμενους να «σπάσουν» τα χρέη τους σε δόσεις που μπορεί να ξεκινούν από 24 και φτάνουν – κατά περίπτωση- τις 120. Οι νέες διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες επικεντρώνονται κυρίως σε όσους επλήγησαν από την πανδημία ενώ για όλους τους φορολογούμενους- πληγέντες και μη- ισχύει η πάγια ρύθμιση των 24 (για τακτικές οφειλές) ή 48 ( για έκτακτες )  δόσεων.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο:

1. Χρέη που έχουν παγώσει. Με το ξέσπασμα του κορωνοϊού οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις «πάγωσαν» για όλους τους πληττόμενους και η περίοδος αναστολής καταβολής τους εκτείνεται έως και τον Απρίλιο 2021. Φυσικά και νομικά πρόσωπα με αρρύθμιστες  οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020,  μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Για παράδειγμα επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης  Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

2. Ρυθμίσεις που χάθηκαν. Όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν στο μεταξύ προστίθενται στο τέλος ως υπεράριθμες. Για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, ανοίγουν οι πύλες ένταξης  στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Για παράδειγμα φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την ενεργοποίηση των σχεδιαζόμενων διατάξεων «ξαναμπαίνει» στη ρύθμιση και θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης. Αν πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογούμενου- πληγέντα ή μη - ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, με τα ισχύοντα σήμερα δεν μπορεί να ξανα-ρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Δεν θα μπορεί όμως να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων για παράδειγμα, παρά μόνο εάν ανήκει στον ομάδα των πληττόμενων από την πανδημία και η απώλεια της ρύθμισης έγινε στο διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2020.

3. Δάνεια με εγγύηση δημοσίου. Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, φτάνει  μέχρι και το 100%.

πηγή:newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση