ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 11:56 ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη για τον χρόνο αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2021 εφόσον βέβαια οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν.

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών του φόρου κατοχής ακινήτων –από 10% έως 30% που είναι σήμερα σε 10-50%- και η δεύτερη στην ενδεχόμενη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβαρύνει όσους ιδιοκτήτες έχουν ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Αυτή η αλλαγή, την οποία άφησε ανοιχτή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνδέεται και με την επικείμενη μεταρρύθμιση για μεταφορά του φόρου κατοχής ακινήτων στους δήμους. Το δεδομένο είναι ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι μέσα στο 2021 θα πληρώσουν σαφώς λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Ειδικά όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου δεν θα υπάρξει αύξηση της τιμής ζώνης ή όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου η ανατίμηση δεν θα ξεπερνά το 10-20%, μπορούν να είναι από τώρα σίγουροι ότι το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς θα είναι λιγότερο "φουσκώμενο" σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό.

Ουσιαστικά, τρεις κατηγορίες φορολογουμένων θα δουν σίγουρα μειωμένο ΕΝΦΙΑ

1. Η πρώτη ομάδα, περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου θα υπάρξει μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτή η ομάδα θα είναι διπλά κερδισμένη καθώς θα ωφεληθεί διπλά καθώς θα κερδίσει και από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης και από τη μείωση της φορολογητέας ύλης δηλαδή της αξίας του ακινήτου.

2. Η δεύτερη ομάδα, θα περιλαμβάνει αυτούς με ακίνητα σε περιοχές όπου δεν θα αλλάξει η τιμή ζώνης. Αυτοί θα δουν το εκκαθαριστικό τους να "ξεφουσκώνει" κατά τουλάχιστον 10% καθώς θα εφαρμοστεί χαμηλότερος εκπτωτικός συντελεστής επί ίδιας αξίας.

3. Και η 3η ομάδα, περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αν και θα δουν αύξηση στην τιμή ζώνης του ακινήτου που έχουν στην ιδιοκτησία τους, αυτή δεν θα επηρεάσει το ύψος του ΕΝΦΙΑ οπότε η πρόσθετη έκπτωση που θα ψηφίσει η κυβέρνηση, θα φέρει τελικώς ελάφρυνση στο εκκαθαριστικό.

Το πώς μπορεί να προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ παρά την αύξηση της τιμής ζώνης, φαίνεται στο ακόλουθο παράδειγμα. Ιδιοκτήτης ακινήτου 20ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1200 ευρώ επιφάνειας 80 τ.μ. πλήρωσε ΕΝΦΙΑ για το 2020 219,7 ευρώ. Η τιμή ζώνης στην περιοχή του, θα αυξηθεί από τα 1200 στα 1500 ευρώ δηλαδή κατά 25%. Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 όχι μόνο δεν θα αυξηθεί αλλά θα μειωθεί στα 188 ευρώ καθώς ο συντελεστής της έκπτωσης από 27% που είναι σήμερα θα πάει στο 40%. Επομένως, παρά την αύξηση της τιμής ζώνης, θα προκύψει περαιτέρω ελάφρυνση 31 ευρώ.

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης 2200 ευρώ θα δει από το 2020 αύξηση στην τιμή ζώνης με αποτέλεσμα αυτή να φτάσει στα 2400 ευρώ. Η αξία του ακινήτου του είναι σήμερα 140.000 ευρώ και θα φτάσει στα 153.600 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 ήταν 557,5 ευρώ. Για το 2021, παρά την αύξηση της τιμής ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει ακόμη περισσότερο στα 487 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θα κερδίσει επιπλέον 70 ευρώ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση