Ο κορωνοϊός απειλεί ξανά τα γηροκομεία - Αγωνία για τα κρούσματα σε Άγιο Παντελεήμονα και Ιωάννινα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 09:24 Ο κορωνοϊός απειλεί ξανά τα γηροκομεία - Αγωνία για τα κρούσματα σε Άγιο Παντελεήμονα και Ιωάννινα

Συναγερμός στα γηροκομεία της Αθήνας και των Ιωαννίνων από τη διασπορά του ιού - Σε καραντίνα οι "Ζωσιμάδες" με εντολή Χαρδαλιά

Στο στόχαστρο του κορωνοϊού έχουν μπει ξανά τα γηροκομεία, με τα κρούσματα σε ηλικιωμένους τρόφιμους να αυξάνονται τις τελευταίες μέρες και να προκαλούν ανησυχία στις Αρχές.

Στο γηροκομείο "Ζωσιμάδες" στα Ιωάννινα εντοπίστηκαν 4 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ άλλα τρία βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Όπως αναφέρει το epirus-tv-news, θετική βρέθηκε μία 85χρονη η οποία διαμένει στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Η ηλικιωμένη υπεβλήθη και σε επαναληπτικό τεστ το οποίο επαλήθευσε ότι νοσεί με κορωνοϊό.

Η γυναίκα εμφάνισε ήπια συμπτώματα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο γηροκομείο μπήκε σε καραντίνα, ενώ με εντολή Χαρδαλιά επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα. Στο γηροκομείο απασχολούνται, συνολικά, 20 νοσηλευτές και φιλοξενούνται 50 ηλικιωμένοι, ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση και τα τεστ στο χώρο από τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα:

- Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

- Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

- Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 14-10-2020 και ώρα 21.00 έως 24-10-2020 και ώρα 21.00.

Νέος συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας - Κρούσματα σε δύο γηροκομεία

Τέσσερις ηλικιωμένοι από την Μονάδα Φιλοξενίας στον Άγιο Παντελεήμονα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα 2 στο "ΕΛΠΙΣ" και 2 στο "Λαϊκό". Πρόκειται για τρεις γυναίκες και έναν άνδρα, άνω των 80 ετών όλοι τους. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη Μονάδα αρχές του μήνα είχαν εντοπιστεί 47 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εντοπίστηκε θετικό κρούσμα covid-19 σε φιλοξενούμενη στη Μονάδα. Πρόκειται για 87χρονη γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε χθες στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Βατόπουλος: Κίνδυνος από τη μετάδοση σε κλειστές δομές - Να προσέξουμε χώρους εργασίας και γηροκομεία

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα", εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του για τη διασπορά του κορονοϊού σε κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία.

Ο κ. Βατόπουλος ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τα τελευταία περιστατικά κρουσμάτων σε κλειστές δομές, όπως τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γηροκομεία στην Καρδίτσα, αλλά και στα Ιωάννινα. Όπως είπε, "παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις κλειστές δομές, δηλαδή σε γηροκομεία, εργοστάσια και σε άλλους χώρους. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να προσέχουν όσοι ζουν ή εργάζονται σε τέτοιες δομές".

Ο ίδιος, μιλώντας για τα κρούσματα σε όλες αυτές τις δομές, σημείωσε πως αυτά "δείχνουν το πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός. Η δυσκολία του κορωνοϊού είναι ότι έχει το χαρακτηριστικό να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς".

Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι είναι "κολοσσιαία η διαφορά ανάμεσα σε μια δομή με ένα ή τρία κρούσματα δίχως να έχει μεταδοθεί στους τρόφιμους και σε αυτά όπου υπάρχει μετάδοση στους τρόφιμους. Πρέπει να προφυλάξουμε τον κόσμο τηρώντας τα ατομικά μέτρα υγιεινής".

Τέλος, ερωτηθείς για τις μάσκες, υπογράμμισε για μία ακόμα φορά πως η καθολική χρήση, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση