Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιχνίδι για γερά νεύρα στο Καστελόριζο: Πιο κοντά από ποτέ το Όρουτς Ρέις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 21:22 Παιχνίδι για γερά νεύρα στο Καστελόριζο: Πιο κοντά από ποτέ το Όρουτς Ρέις

Μια ανάσα από το Καστελόριζο βρίσκεται το Όρουτς Ρέις. Πλέει στα μόλις 14 ναυτικά μίλια.

Στο πιο κοντινό σημείο από το Καστελλόριζο πλέει πλέον το Oruc Reis. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 14 ναυτικών μιλίων, σε σημείο που δεν είχε ξαναβρεθεί μέχρι σήμερα.

Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού και όπως γίνεται γνωστό κινείται μία Βορειοανατολικά και μία Νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου. Όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, όταν το πλοίο έχει πορεία ΒΑ πλέει πιο κοντά στις ελληνικές ακτές ενώ όταν πλέει ΝΑ απομακρύνεται.

Η ταχύτητά του είναι περίπου 4-5 κόμβοι.

Μέχρι στιγμής, το τουρκικό ερευνητικό δε φαίνεται να έχει αλλάξει τακτική ώστε να χαράξει πορεία ακόμη πιο κοντά στο ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό διατηρήσει παρόμοια πορεία, αναμένεται, Δευτέρα βράδυ ή Τρίτη ξημερώματα, να φτάσει μία ανάσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Τότε τα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή έχουν εντολή να προσεγγίσουν τον τουρκικό στόλο αναγκάζοντάς τον να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του ΥΠΕΘΑ οι τελευταίες τέσσερις ημέρες ισχύος τη παράνομης τουρκικής NAVTEX θεωρούνται οι κρισιμότερες.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην κυβέρνηση πάντως μιλούν για έναν "κόκκινο Οκτώβρη" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, οικοδομώντας κάθε ημέρα μια ατζέντα με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Κυριακή η Άγκυρα όρισε αυθαίρετα την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Onalert.gr