Μαγιορκίνης: «Αλλάξτε συνήθειες»! Δραματική έκκληση σε νέους και καπνιστές για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 22:21 Μαγιορκίνης: «Αλλάξτε συνήθειες»! Δραματική έκκληση σε νέους και καπνιστές για τον κορωνοϊό

Μέχρι και διπλάσιο κίνδυνο διατρέχουν οι καπνιστές για να “κολλήσουν” κορωνοϊό και ο Γκίκας Μαγιορκίνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα στοιχεία για την ηλικιακή ομάδα των νέων που προκαλούν ανησυχία και οι συστάσεις που πρέπει να γίνουν… βίωμα.

Ανήσυχοι -και μάλιστα πολύ- για την δυναμική ανοδική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης, 20.10.2020, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, τόσο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε σχετικά με τα 667 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν σήμερα στην Ελλάδα, ότι υπάρχει σταθερή αύξηση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Οι περιοχές που εμφανίζουν, ωστόσο, το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα εκτός από τα 667 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και ακόμη οκτώ θάνατοι, ενώ συγκεκριμένες περιοχές δείχνουν να κινούνται στα όρια!

Τα… καμπανάκια που χτύπησε ο Μαγιορκίνης

Αναφερόμενος στις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για να μειωθεί η διασπορά, ο κ.Μαγιορκίνης δήλωσε ότι θα πρέπει οι καπνιστές να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς διατρέχουν έως και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Covid-19.

Όπως τόνισε, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή ακριβώς πριν την πανδημία, γεγονός που θα πρέπει να αποτρέψει από το κάπνισμα όσους καπνίζουν, ενώ από την άλλη οι καπνιστές να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι νέοι από 18 έως 39 ετών θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά του ιού. «Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται στην ηλικιακή ομάδα 18 με 39 με ποσοστό 10 με 20% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους», υπενθύμισε ακόμη ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ. Ακόμη επεσήμανε ότι ο κυλιόμενος μέσος αριθμός θανάτων την ημέρα στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό, είναι 7 με 8 την ημέρα.

Δείτε όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / Intime.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση