Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο - Η Ελλάδα κλείνει μέτωπα, η Τουρκία απομονώνεται

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 09:39 Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο - Η Ελλάδα κλείνει μέτωπα, η Τουρκία απομονώνεται

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Λευκωσία θα πάρει μέρος στην τριμερή Σύνοδο μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία όπου θα πάρει μέρος στην τριμερή Σύνοδο μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου. Στις συζητήσεις θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στιγμή η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον Νίκο Δένδια να στέλνει επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας από τους οποίους ζητά να προχωρήσουν σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Πρόκειται για μία κίνηση που φέρνει σε δύσκολη θέση τις τρεις χώρες καθώς εδώ και χρόνια υπογράφουν ιδιαιτέρως επικερδείς αμυντικές συμφωνίες με την Άγκυρα κάτι που φάνηκε και από την στάση τους στο ζήτημα των κυρώσεων.

Ο καλύτερος πελάτης των ευρωπαϊκών χωρών ο Ερντογάν

Οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας επιβεβαιώνονται και από τις παραγγελίες όπλων που κάνει κάθε χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι εξαγωγές για τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έχουν φτάσει τα 22,8 εκ. ευρώ, ενώ το 2019 κυμάνθηκαν ιδιαιτέρως ψηλά ξεπερνώντας τα 345 εκ. ευρώ.

Η Τουρκία έχει αγοράσει από την Γερμανία έξι υποβρύχια τύπου 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Άγκυρα. Παράλληλα εφοδιάζει την γειτονική χώρα με ανταλλακτικά και πολεμοφόδια τα άρματα μάχης Leopard. Επίσης συνάπτει συμβάσεις με γερμανικές εταιρείες για εξαγορά τεχνογνωσίας και βιομηχανική συνεργασία, μέσω της οποίας αναπτύσσει τουρκικά όπλα.

Στις πρώτες θέσεις του πελατολογίου είναι ο Ταγίπ Ερνογάν στην Ιταλία καθώς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ιταλικών οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2019, στο ναυπηγείο Τούζλα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης κορβέτας ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Τουρκίας.

Παράλληλα οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία στο σχεδιασμό και παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει, επιθετικά ελικόπτερα (Τ129 ΑΤΑΚ), κατασκοπευτικούς δορυφόρους και ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της θάλασσας. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως ιταλικές βιομηχανίες όπλων έχουν ανοίξει γραφεία σε Άγκυρα και Τουρκία όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η κρατική ισπανική εταιρεία έχει πουλήσει στην Τουρκία φρεγάτες και ελικοπτεροφόρο πλοίο, ενώ στη βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται Ισπανοί αξιωματικοί για την διαχείριση των συστοιχιών Patriot. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 η Τουρκία ήταν ένας από τους πέντε μεγαλύτερους πελάτες της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, αγοράζοντας μεταγωγικά αεροσκάφη και κλείνοντας συμβόλαια ναυπήγησης πολεμικών σκαφών.

Βερολίνο: Σε χαμηλό επίπεδο οι εξαγωγές όπλων

Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην επιστολή Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα υποστηρίζει πως οι εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται σε "πολύ χαμηλό επίπεδο" και σημειώνει πως δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής. "Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, και με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, για την αποκλιμάκωση και το διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο".

Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ απαντώντας σε επερώτηση της αντιπολίτευσης τόνισε πως από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 27.608.964 εκ. ευρώ "κυρίως στον ναυτικό τομέα." Με αυτή τη διατύπωση το υπουργείο Οικονομίας εννοεί ότι οι εξαγωγές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά προϊόντα που σχετίζονται με τα έξι υποβρύχια της "Κλάσης 214".

Ιδιαιτέρως κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Μία ημέρα πριν λήξει η παράνομη τουρκική Navtex το "Oruc Reis" βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από τα εθνικά χωρικά ύδατα του Καστελόριζου τα οποία αποτελούν και την "κόκκινη" ελληνική γραμμή. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τεταμένη καθώς στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί πολεμικά σκάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επιχειρεί να προκαλέσει με οποιοδήποτε τρόπο επιδιώκοντας ακόμα και ένα ατύχημα, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι με το Κεμάλ Ρέις το οποίο πήρε την ηχηρή απάντηση από τον κυβερνήτη της φρεγάτας "Λήμνος" αναγκάζοντας το τουρκικό πλοίο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, να αποχωρήσει άρον – άρον από την περιοχή.

Το πολεμικό ναυτικό έχει στήσει ένα πλωτό τείχος γύρω από το ακριτικό νησί με στόχο να εμποδίσει το ερευνητικό πλοίο και τον τουρκικό στόλο να περάσουν την "κόκκινη" γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων. Στο Πεντάγωνο εκτιμούν πως η Άγκυρα δεν θα ανανεώσει την συγκεκριμένη Navtex η οποία λήγει την Πέμπτη, αλλά όπως όλα δείχνουν η Τουρκία θα ανακοινώσει τις προθέσεις της την τελευταία στιγμή όπως έχει κάνει άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις.

Διπλό μήνυμα από Αθήνα και Μόσχα σε Άγκυρα

Η κοινή απόφαση της Ελλάδας και της Αλβανίας να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν την διαφορά τους για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ήταν ένα μήνυμα προς την Τουρκία η οποία αρνείται τον διάλογο, επιλέγοντας τον δρόμο των προκλήσεων. Παράλληλα μετά την Ιταλία και την Αίγυπτο που με διμερείς αποφάσεις ανακηρύχθηκαν οι ΑΟΖ, η χώρα μας έκλεισε ακόμα ένα μέτωπο με μια γειτονική χώρα η οποία μάλιστα διατηρεί άριστες σχέσεις με την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα κάλεσε για πρώτη φορά την Αίγυπτο σε κοινή άσκηση στην Μαύρη θάλασσα, αφήνοντας απ’ έξω την Τουρκία. Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως οι ναυτικές ασκήσεις στοχεύουν στην "ενίσχυση και ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του Ρωσικού Ναυτικού προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα".

Νέες προκλητικές Navtex στο Αιγαίο

Η Τουρκία εξακολουθεί να ρίχνει "λάδι στην φωτιά" και με δύο νέες Navtex αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη. Η Άγκυρα αντιδρά με αυτό τον τρόπο στις ελληνικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή επικαλούμενη το καθεστώς το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία όμως έχει αμφισβητήσει ανοιχτά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο συνέχισε να εξαπολύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση. "Θα προκαλέσουμε μεγαλύτερους εφιάλτες σε όσους δεν σταματούν να προσπαθούν να διαμελίσουν την πατρίδα μας την οποία υπερασπιζόμαστε εδώ και 1000 χρόνια με τίμημα τη ζωή μας. Οποιοσδήποτε έχει όνειρα να μας αποκλείσει από αυτή την περιοχή, να το ξεχάσει".

Πηγή: thetoc.gr