Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας, ο Κασιδιάρης, ο Μιχαλολιάκος και ίσως αύριο η απόφαση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 15:34 Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας, ο Κασιδιάρης, ο Μιχαλολιάκος και ίσως αύριο η απόφαση

Αύριο στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρώτα θα κριθεί το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη και τα αιτήματα της υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού.

Στη συνέχεια το δικαστήριο αναμένεται να αποσυρθεί σε διάσκεψη για να αποφανθεί σε ποιοι θα οδηγηθούν στις φυλακές και ποιοι όχι. Πιθανόν και αύριο.

Τι έγινε σήμερα – Πρωταγωνίστρια και πάλι η εισαγγελέας

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου επέμεινε στο αίτημα για χορήγησης αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, ανεξαρτήτως όπως είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του των έντονων κραυγών που ζητάνε το αντίθετο.

«Αισθάνομαι αμηχανία, δεν ξέρω αν πρέπει να αναφερθώ στις προϋποθέσεις του νόμου ή να απαντήσω στον περιοδεύοντα θίασο που έχει κατακλύσει τα μέσα για να αρνηθείτε την αναστολή. Πρέπει να μάθουν για την ιερότητα που έχει το πρόσωπο κατηγορουμένου ειδικά μετά την κρίση περί ενοχής. Αναφερθήκατε στο ποινικό μητρώο  του Μιχαλολιάκου. Καταφεύγετε σε μία απόφαση που εκδόθηκε προ 41νος ετών. Αυτό δείχνει αμηχανία, έλλειψη επιχειρημάτων, η τέλεση του πλημμελήματος ήταν στα 19 του και σήμερα είναι 63. Ποια λογική θα επιτρέψει στα 63 του να επικαλούνται μία απόφαση του ‘79 για να τον κρίνουν;  Ποια έκρηξη σε κινηματογράφο; Στερούνται επιχειρημάτων. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει όλες τις προϋποθέσεις του νόμου να ζητήσει ευπρόσωπα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Πήγαινε στο Αστυνομικό Τμήμα και έδινε το παρών. Δεν έκανε αίτηση να αρθεί όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Με τι λογική θα του αφαιρεθεί δικαίωμα να ζητήσει αναστολή της εφέσεως; Αν ο Μιχαλολιάκος εκτίσει την ποινή του, το δευτεροβαθμιο δικαστήριο δεν θα έχει σημασία».

Στην αρχή της διαδικασίας, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πέρασε στην αντεπίθεση.

Η κυρία Οικονόμου επέμεινε στην επιχειρηματολογία της ότι πρέπει να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής στους καταδικασθέντες και επιτέθηκε κατά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που κάνουν δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ. 

Είπε: «η Πολιτική Αγωγή παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων και καταφέρεται με δηλώσεις της και συκοφαντικές εκφράσεις της, κατά της εισαγγελέως έδρας». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιούν σε βάρος της «ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς»

Η εισαγγελέας της έδρας αναφερόμενη χαρακτηριστικά και στο «έντονο ύφος» της Προέδρου, διευκρίνισε το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση, χαρακτηρίζοντας αιτιολογημένη την πρόταση να αφεθούν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες μέχρι το Εφετείο.

Για μία ακόμα φορά επέμεινε πως οι καταδικασθέντες δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό κ.λπ. και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των 11 καταδικασθέντων που δεν είχε αναφέρει στην πρώτη πρόταση της για τις αναστολές.

Όσο αφορά την περίπτωση του Γιάννη Λαγού επισήμανε ότι δύο δικαστικά συμβούλια έκριναν ότι δεν έχει παραβιάσει τους όρους.

Από την πρώτη στιγμή παρών στο δικαστήριο ήταν και ο καταδικασθείς πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και έκανε την εξής δήλωση: 

«Ζητώ το λόγο για μια δήλωση. Προσκομίζοντας ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Ακόμη και τώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Έχει γίνει τόσο μεγάλος θόρυβος αν πρέπει να δοθεί αναστολή. Πηγαίνω στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου αμέσως μετά το βράδυ της δολοφονίας. Υπάρχουν στοιχεία που δεν αναφέρθηκαν και προσωπικά με έχουν συνταράξει. Στις 19/09/13 εμφανίζεται στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου  επανειλημμένα τηλεφωνικός αριθμός που συνδέεται με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά. Συγκεκριμένα αριθμός της γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Εμφανίζεται φυσικό πρόσωπο που είναι εντός της γ.γ. συντονισμού. Το τηλέφωνο αυτό ανήκει στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο τον εξ’ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού. Μπορεί να τα εξετάσει το δικαστήριο τώρα. Αυτός ο άνθρωπος μίλησε με πρόσωπο που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον καθ’ ομολογίαν δράστη το βράδυ του  φόνου δύο ημέρες νωρίτερα. Το πρόσωπο αυτό έχει συνεχείς επικοινωνιες. Τα έχω αποδελτιώσει από τη δικογραφία, ζητώ να διαλευκανθεί η υπόθεση έστω και τώρα. Το δικαστήριο έχει υποχρέωση. Έχει καταστραφεί η ζωή μου κυριολεκτικά, δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό το φόνο. Είναι προσβλητικό για την προσωπικότητά μου. Ζητώ ο άνθρωπος αυτός να έρθει στο δικαστήριο να εξηγήσει τι έλεγε με τον άνθρωπο που συνομιλούσε με τον δράστη;  Ζητώ την κατ’ αντιπαρασταση εξέταση εμού του ιδιου με τον Βαρτζόπουλο Δημήτριο. Δεν προδικαζω τίποτα. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Δηλώνω αθώος, το έγκλημα είναι ατιμωτικό για την προσωπικότητά μου. Προκαλούνται ερωτηματικά, δεν προδικάζω τίποτα, να μένει φως στο τι έλεγαν τότε».

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση