Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα πολυφωνίας και αποκλεισμού του, από τα κανάλια, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 21:48 Θέμα πολυφωνίας και αποκλεισμού του, από τα κανάλια, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για αποκλεισμό των απόψεών της απο τα ιδιωτικά κανάλια μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση. Ζητά την κλήση του προέδρου του ΕΣΡ στην Βουλή. Εκτός συνταγματικής τάξης, σημειώνει, η πρωθυπουργική εποπτεία στα κρατικά ΜΜΕ κι επικαλείται απόφαση του ΣτΕ

Θέμα ελλειψης πολιτικού πλουραλισμού και κυβερνητικού ελέγχου στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ζητά να κληθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ παράλληλα επικαλείται δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η εποπτεία της ΕΡΤ από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Να έρθει στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Την κλήση του Αθανάσιου Κουτρομάνου, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν. Δηλαδή οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολλάκης και o Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Σε επιστολή μάλιστα που απέστειλαν στον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα τονίζουν ότι με βάση την συνταγματική επιταγή «απαραίτητη είναι η διασφάλιση της αντικειμενικότητας, της πολυφωνίας – πολιτικού πλουραλισμού αλλά και της συμμετοχής με ίσους όρους στην τηλεοπτική ή ραδιοφωνική προβολή. Το ΕΣΡ, είναι η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση των όρων αυτών σε περίπτωση παραβίασής τους».

Κάνουν λόγο για αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «η πρακτική αυτή έγινε ακόμη εντονότερη, λόγω της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας», εννοώντας προφανώς την «Λίστα Πέτσα» με τα ΜΜΕ που επιδοτήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν επίσης «ως αξιωματική αντιπολίτευση επανειλημμένως έχει καταγγείλει τον θεσμικό αποκλεισμό του από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως ο συνεχής αποκλεισμός παρουσίας εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η μη μετάδοση, ακόμη, και ομιλιών του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η μη παρουσίαση ανακοινώσεων ή συνεντεύξεων τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αντισυνταγματική η πρωθυπουργική εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ

Την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθειες κυβερνητικής χειραγώγησης των ΜΜΕ ενισχύει η επίκληση δικαστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία είναι μη συμβατές με το Σύνταγμα οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2019 για το επιτελικό κράτος και αναθέτουν την εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ στον πρωθυπουργό.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του «το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό».

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Νατάσα Γκαρά αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ και ο Μάριος Κάτσης τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης. Επισημαίνουν ότι «το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος είναι κατ’ ουσία «Μητσοτακικό» κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ».

πηγή: news247.gr