Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην νέα τουρκική Navtex - Το Oruc Reis πλησιάζει το Καστελόριζο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 09:15 Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην νέα τουρκική Navtex - Το Oruc Reis πλησιάζει το Καστελόριζο (φωτο Reuters)

Η επέκταση της τουρκικής Navtex επιτρέπει στο Όρουτς Ρέις να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα εξέδωσε αντι-navtex.

Την επέκταση της παράνομης Navtex προκειμένου το "Oruc Reis" να συνεχίσει τις έρευνες ανακοίνωσε η Άγκυρα, ενώ παράλληλα δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Παράλληλα ζητά την αποστρατικοποίηση των Ψαρών.

Όμως, η Ελλάδα εξέδωσε σήμερα Πέμπτη το πρωί αντί - navtex ως απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική navtex εκδόθηκε από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά "σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα" και είναι "παράνομη" διότι η περιοχή που εκτείνεται "επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα".

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως δεν σταματά να προκαλεί, δημιουργώντας συνεχείς εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των ελληνικών δυνάμεων που ενισχύονται συνεχώς.

Χθες το απόγευμα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έπλεε 30 ναυτικά μίλια νότια του Συμπλέγματος της Μεγίστης με πορεία βορειοανατολική, άλλαξε ρότα και δείχνει να κατευθύνεται εκ νέου προς το Καστελόριζο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πόλεμο νεύρων από την Τουρκία που με συνεχείς Navtex κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους επιδιώκοντας ένα θερμό επεισόδιο.

Το ΝΑΤΟ φοβάται ατύχημα

Ο Γένς Στόλντεμπεργκ που μέχρι χθες εξέφραζε την ικανοποίηση του για τον μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης που συμφώνησαν οι δύο χώρες, τώρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο ατυχήματος στην ανατολική Μεσόγειο. "Εξετάζουμε πώς να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς απεμπλοκής για να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο ατυχημάτων και, εάν συμβούν, να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να δημιουργήσουν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις".

Ωστόσο οι τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα θα πρέπει να έχουν βλάβη, καθώς αν λειτουργούσαν τότε η Τουρκία θα είχε σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Καστελόριζο και το "Oruc Reis" θα είχε ανοιχτούς τους πομπούς του.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την συμμετοχή του στην τριμερή Σύνοδο στην Κύπρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Και αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Και αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλει παράνομες απαιτήσεις". Παράλληλα αναφέρθηκε στις συμφωνίες της χώρας μας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την ανακήρυξη ΑΟΖ αλλά και για την κοινή απόφαση με την Αλβανία για προσφυγή στην Χάγη. "Αποδεικνύουμε με άλλα λόγια, έμπρακτα, ότι με οδηγό πάνω από όλα το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας.

Και όπως είπαν και οι δύο Πρόεδροι, σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως και έχει θέση, αν το θελήσει, και η Τουρκία. Αρκεί, όπως συζητήσαμε, να μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες, την ίδια λογική που επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο" είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση