"Oruc Reis": Στα 15 ν.μ. από το Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο - Παρακολουθείται στενά από ελληνικά πολεμικά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 16:02 "Oruc Reis": Στα 15 ν.μ. από το Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο - Παρακολουθείται στενά από ελληνικά πολεμικά

Το Καστελόριζο πλησιάζει για μια ακόμη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Το Καστελόριζο πλησιάζει για μια ακόμη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο συνεχίζοντας τα παιχνίδια με τον πομπό του εξακολουθεί να πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Marine Traffic το Oruc Reis πριν από περίπου δύο ώρες βρισκόταν σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων από το ελληνικό ακριτικό νησί.

Το τουρκικό ερευνητικό, σύμφωνα με το τελευταίο σήμα του, βρισκόταν στη θέση 35 ° 58 '27.624 "Β, 29 ° 6' 22.212" E όπως αναφέρει το MarineTraffic Terrestrial Automatic Identification System.

Το Oruc Reis κινείται με συαθερή ταχύτητα 4,4 κόμβων έχοντας βορειοανατολική κατεύθυνση και παρακολουθείται στενά από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται και πάλι σε ετοιμότητα, ακολουθώντας πιστά τις εντολές και τις οδηγίες της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι το Oruc Reis "άναψε" και πάλι τον πομπό του και φαίνεται να κινείται σχεδόν στην ίδια απόσταση από το Καστελόριζο με την ίδια κατεύθυνση.

Να σημειωθεί πως την επέκταση της παράνομης Navtex προκειμένου το Oruc Reis να συνεχίσει τις έρευνες ανακοίνωσε η Άγκυρα, ενώ παράλληλα δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Παράλληλα η Άγκυρα προκλητικά ζήτησε μέχρι και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών!

Η ελληνική απάντηση στην παράνομη τουρκική Navtex

Μετά την επέκταση της παράνομης τουρκικής ναυτικής οδηγίας, η Ελλάδα εξέδωσε σήμερα το πρωί αντί-navtex ως απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική navtex εκδόθηκε από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά "σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα" και είναι "παράνομη" διότι η περιοχή που εκτείνεται "επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα". Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πέτσας: Η Τουρκία στρατικοποιεί την διπλωματία

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επεσήμανε πως "η χθεσινή - όγδοη κατά σειρά - τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Συνέπεσε, άλλωστε, με τους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Μια ηγεσία που - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές και αναπτύσσει επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι τον Καύκασο και βέβαια, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπου αναπτύσσει πειρατικές ενέργειες στη Κυπριακή ΑΟΖ και προκαλεί με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο.

Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, υπογράφει άκυρα μνημόνια και ψηφίζει νόμους, παράνομους κατά το Διεθνές Δίκαιο καθώς αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς οργανισμούς με διεθνείς κανόνες. Παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια".

Και συνέχισε: "Αφού δέχθηκε - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η 'Αγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, προχώρησε στην πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων, προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Αντί για γόνιμες συζητήσεις, προβάλλει παράνομες απαιτήσεις. Και αντί να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, όπως υποκριτικά διατείνεται, τροφοδοτεί τρομοκράτες. Με μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη - όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου - η Τουρκία διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βόρειο Αφρική, απειλώντας την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύοντας τελικά την κοινή προσπάθεια, για εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Η Αθήνα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός - απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Ελλάδα ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι δεν γίνεται μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα που απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Και επαναλαμβάνουμε ότι αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση