Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές - Ο ρόλος Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 12:34 Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές - Ο ρόλος Ερντογάν

Ο Αλ Σίσι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις και για τον τρόπο που ο "σουλτάνος" εμπλέκει πλέον και τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Την Αθήνα και τη Λευκωσία προειδοποιεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, για κύμα τρομοκρατών στο μέλλον, αλλά και για τον τρόπο που εντάσσεται η ισλαμιστική τρομοκρατία στα σχέδια του Ερντογάν.

Σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση του Αιγύπτιου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που δημοσιεύουν "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", το Κάιρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο "σουλτάνος" εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Κατά την πρόσφατη, 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο Αλ Σίσι μετέφερε στους δύο συνομιλητές του το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο, ζητώντας τους να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μάλιστα, επεσήμανε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ότι το θέμα αυτό -που αφορά το μέτωπο στη Λιβύη- έχει να κάνει με την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

τα νεα
Η ατζέντα της συνάντησης

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επιβεβαιώθηκε δε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση