Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πόλεμος των navtex στο Αιγαίο και ο παράγων Μακρόν που "τρελαίνει" τον Ερντογαν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:33 Ο πόλεμος των navtex στο Αιγαίο και ο παράγων Μακρόν που "τρελαίνει" τον Ερντογαν (φωτο ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ο Ερντογάν έχει αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της απομόνωσης της Τουρκίας. Τι δείχνει η επίθεση στον Μακρόν.

Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν που πλέον βάλει κατά πάντων. Το γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται διπλωματικά απομονωμένη έχει αποσταθεροποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο που εξακολουθεί να αντιδρά σπασμωδικά. Από την μία ανακοινώνει συνεχείς Navtex στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ δεν διστάζει να απειλήσει ακόμα και τις ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση των S-400.

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά που από την πρώτη στιγμή πόνταρε στην πολιτική της διπλωματίας, ενισχύει συνεχώς τις συμμαχίες της. Ενδεικτική είναι η σημερινή επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ μετά από τέσσερα χρόνια και τα όσα είχαν συμβεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το κοινό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί απέναντι στην Τουρκία.

Δεν τίθεται υπό αίρεση η επέκταση των 12 μιλίων

Την στιγμή που τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει με θράσος πως το "Oruc Reis" πλέει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην βουλή τόνισε κατηγορηματικά πως η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων δεν τίθεται υπό αίρεση. "Είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο". Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται".

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του πολεμικού ναυτικού συνεχίζει να πλέει το "Oruc Reis" νότια της Ρόδου μία ημέρα πριν λήξη η παράνομη Navtex η οποία πιθανότατα θα παραταθεί από την Άγκυρα.

Απέναντι στο ερευνητικό πλοίο και τον τουρκικό στόλο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στήσει ένα πλωτό τοίχος με στόχο να επιτρέψουν στα πολεμικά σκάφη της γειτονικής χώρας να περάσουν στα εθνικά χωρικά ύδατα.

"Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ" είπε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός.

Εκτός από το πολεμικό ναυτικό στην παρακολούθηση των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων παίρνουν μέρος και τα μαχητικά αεροσκάφη που επιτηρούν από αέρος τις κινήσεις του "Oruc Reis". Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα προασπίσουν με κάθε τρόπο την κυριαρχία της χώρας μας.

"Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας. Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Η κομβική επίσκεψη Λαβρόφ

Η σημερινή επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η Ρωσία δεν κρύβει την ενόχληση της για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στον πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ενώ έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παρέμβει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ελληνοτουρκική ένταση.

Ο Νίκος Δένδιας που θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του στις 12 και εκτός από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα υπογραφεί Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021. Αμέσως μετά οι άντρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει δεκτός στις 5 το απόγευμα από τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός εξωτερικών κατάφερε να λιώσει τους πάγους με την Μόσχα μετά τα όσα είχαν συμβεί το 2018 και την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που έγινε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά. Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αρχίζει να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις καθώς τάχθηκε δημόσια υπέρ της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην χώρα μας.

Μακρόν σε Ερντογάν: Δεν δέχομαι την ρητορική μίσους

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τους προσωπικούς του χαρακτηρισμούς εναντίον του Γάλλου προέδρου επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται ψυχιατρική εξέταση. "Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις".

Ο Εμανουέλ Μακρόν με συνεχείς αναρτήσεις του στο twitter τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί την ρητορική του μίσους. Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο". Μάλιστα ο πρόεδρος της Γαλλίας τις συγκεκριμένες αναφορές του στα social media τις έγραψε στα αγγλικά και τα αραβικά.

Παράλληλα το Γαλλικό υπουργείο εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του, καθώς "σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων". Επίσης καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να μην προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση η οποία προέρχεται από μια "ακραία μειοψηφία", ζητώντας να "εγγυηθούν την ασφάλεια" των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους.

Στο πλευρό του Μακρόν, Μητσοτάκης και Μισέλ

Από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν δημόσια τον Γάλλο πρόεδρο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός τόνισε πως με την στάση της η τουρκική κυβέρνηση πυροδοτεί το θρησκευτικό μίσος. "Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές. Πυροδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη".

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βλέπει την Τουρκιά να βάλει πλέον και εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. "Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της".

Ο Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλευόμενος την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ λόγω των προεδρικών εκλογών δεν δίστασε να απειλήσει την Ουάσιγκτον που αντέδρασε έντονα όταν η Τουρκία παρά τις προειδοποιήσεις χρησιμοποίησε τους S-400. "Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε μια φυλή, είμαστε η Τουρκία" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα προκάλεσε την Αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις που έχει προαναγγείλει.

Την ίδια στιγμή το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ ώστε να βρει μια εναλλακτική λύση για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους. "Η προσδοκία μας από τους φίλους και τους συμμάχους μας είναι να επικεντρωθούμε στη συζήτηση εναλλακτικών λύσεων στους S-400 και σε λογικά τεχνικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, αντί της ρητορικής που οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεων μας".

Πηγή: thetoc.gr