Προσφυγικό: Σε εξέλιξη η εκκένωση της δομής ΠΙΚΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 10:15 Προσφυγικό: Σε εξέλιξη η εκκένωση της δομής ΠΙΚΠΑ

Οι διαμένοντες στη δομή ενημερώνονται ώστε να συγκεντρώσουν τα πράγματα τους και τους γίνεται γνωστό ότι άμεσα θα μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας του Δήμου Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις 6.30 σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών αιτούντων άσυλο που λειτουργούν στις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο από την οργάνωση «Lesvos Solidarity».

Οι διαμένοντες στη δομή ενημερώνονται ώστε να συγκεντρώσουν τα πράγματα τους και τους γίνεται γνωστό ότι άμεσα θα μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας του Δήμου Μυτιλήνης στον παλιό Καρά Τεπέ, όπως μεταδίδει το stonisi.gr.

Σύμφωνα με tweet της Lesvos Solidarity, δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και ομάδας ψυχολογικής στήριξης.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό πως ανιχνεύθηκε κρούσμα κορωνοϊού στη συγκεκριμένη δομή.

Συγκεκριμένα, θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε 25χρονη εργαζόμενη στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η όλη επιχείρηση γίνεται παρουσία εκπροσώπου της Εισαγγελικής αρχής.

Το γεγονός δρομολογεί τη διακοπή της λειτουργίας της δομής η οποία φιλοξενεί συνολικά 74 άτομα.

Οι λειτουργούντες τον χώρο διαφωνούν με την εκκένωση και αναφέρουν ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε διάλογο για τη δομή, αλλά καταγγέλλει ότι λειτουργεί υπό κατάληψη ενώ, από το 2012 υποδέχονταν αιτούντες άσυλο με τη συνεργασία των Αρχών.

Η ένταση ξεκίνησε από χθες το πρωί όταν η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, στους διαχειριστές του ΠΙΚΠΑ ότι θα πρέπει να μεταφερθούν όλοι οι φιλοξενούμενοι στον παλιό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, το κλείσιμο του οποίου έχει επίσης ανακοινώσει ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Χωρίς καμιά προειδοποίηση, δύο λεωφορεία κι ένα στρατιωτικό φορτηγό έφτασαν για να παραλάβουν τους πρόσφυγες. Η Lesvos Solidarity, που διαχειρίζεται τη δομή, ζήτησε από τις αρχές επίδοση της απόφασης μετακίνησης και κυρίως ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τους ενημερώσουν και να γίνει η μεταφορά με πιο ανθρώπινο τρόπο.

Κατακραυγή

Για σοκαριστική και ντροπιαστική είδηση έκαναν λόγο οι Γιατροί Χωρίς σύνορα επισημαίνοντας παράλληλα ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες στον νέο καταυλισμό του πεδίου βολής στο Καρά Τεπέ.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της, επισημαίνοντας πως το ΠΙΚΠΑ παρείχε αξιοπρεπή διαβίωση στους πρόσφυγες.

«Stop στην εκκένωση του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, όχι στην άκαρδη ρατσιστική πολιτική της διάλυσης αξιοπρεπών χωρών φιλοξενίας» ζητά η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

«Αναμένουμε από την ΜΚΟ που διαχειρίζεται την έκταση να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των επωφελούμενων. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμεινε, τα τελευταία χρόνια, υπό κατάληψη, με την άτυπη δομή να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 74 διαμενόντων θα έχει ως αποτέλεσμα και την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: in.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση