Κορωνοϊός: Lockdown στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Σήμερα το διάγγελμα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 10:57 Κορωνοϊός: Lockdown στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Σήμερα το διάγγελμα

Πιθανότατα από τις 22:00 το βράδυ θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας - Κατεβάζουν ρολά γυμναστήρια και θέατρα - Από τη Δευτέρα σε ισχύ τα μέτρα.

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δραστικά περιοριστικά μέτρα είναι ο πρωθυπουργός με στόχο να σταματήσει την καλπάζουσα διασπορά του Κορωνοϊού. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό να ανακοινώνει το κλείσιμο της εστίασης στις περιοχές που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" όπως η Περιφέρεια Αττικής που χθες καταγράφηκαν 422 κρούσματα. Το μέτρο αυτό ισχύει ήδη σε όσες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες να κλείνουν στις 9 το βράδυ, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασαν οι λοιμωξιολόγοι έδειξαν πως στους χώρους εστίασης υπάρχουν ιδιαιτέρως υψηλά τα ποσοστά μετάδοσης της νόσου κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Ωστόσο τα delivery και τα καταστήματα "take away" θα λειτουργήσουν κανονικά όπως είχε συμβεί και στο γενικό lockdown την προηγούμενη άνοιξη. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ισχύσουν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για ένα μήνα και θα αξιολογούνται ανά δεκαπέντε ημέρες.

Υπό πίεση το σύστημα Υγείας

Το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 1200 κρούσματα ενώ χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας τα 1690 οδήγησε την κυβέρνηση στην άμεση αυστηροποίηση των μέτρων καθώς η διασπορά της νόσου μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Παράλληλα το σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν ενώ καθημερινά δοκιμάζονται αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο αριθμός των διασωληνομένων συνεχώς αυξάνεται φτάνοντας τους 128 ενώ πριν από δέκα ημέρες ήταν στους 89.

Διευρύνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του ωραρίου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε "κόκκινο" και "πορτοκαλί" συναγερμό. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ισχύσει από τις 10 το βράδυ αλλά υπάρχουν και πληροφορίες που μιλούν για τις 11 το βράδυ.

Με την κίνηση αυτή δεν θα προχωρήσει η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νόμο από την στιγμή που θα υπάρχει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το ζήτημα αυτό απασχολούσε ιδιαιτέρως τους εργαζόμενους στην περιφέρεια οι οποίοι καθημερινά χρειάζεται να μετακινηθούν σε διαφορετικό νόμο από εκείνον που διαμένουν για να μεταβούν στον χώρο της εργασίας τους.

Μάσκες παντού – Επέκταση τηλεργασίας

Το μέτρο μάσκας και για τους εξωτερικούς χώρους θεία ισχύει για όλη την χώρα. Ακόμα για τους λίγους νόμους που βρίσκονται ακόμα στο "πράσινο". Με τον τρόπο αυτό και με την σωστή απόσταση οι ειδικοί πιστεύουν πως θα σταματήσει η διασπορά της νόσου και παράλληλα θα προστατευτούν και οι περιοχές που μέχρι στιγμής έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως θα ξεπεράσει το 50%.

Κλείνουν γυμναστήρια και θέατρα

Τα γυμναστήρια για ακόμη μια φορά θα κατεβάσουν ρολά καθώς θα επιτρέπεται από τη Δευτέρα και στους νομούς που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" μόνο η ατομική άθληση. Επίσης αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των θεάτρων και των κινηματογράφων τα οποία ουσιαστικά δεν πρόλαβαν καν να ανοίξουν.

Ερώτημα αποτελούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες των χαμηλότερων κατηγοριών όπως στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα που φαίνεται να μην τηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Κανονικά τα σχολεία – Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια

Μέχρι τώρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων. Άλλωστε σε όλη την Ευρώπη ακόμα και σε χώρες που έχουν μπει σε lockdown όπως η Γαλλία τα σχολεία είναι ανοιχτά καθώς φαίνεται πως η μετάδοση της νόσου κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο στα πανεπιστήμια που ο συγχρωτισμός μεταξύ των φοιτητών είναι ιδιαιτέρως έντονος. Γι’ αυτό πιθανότατα θα επιλεγεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης εκτός από εκείνους που βρίσκονται στο τελευταίο έτος και η ειδικότητα τους απαιτεί φυσική παρουσία.

Πακέτο στήριξης για όσους πληγούν από τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός εκτός από τις ανακοινώσεις των μέτρων θα αναφερθεί και στην στήριξη των εργαζομένων που θα πληγούν από την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και τα οποία θα αναλύσει στην συνέχεια ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών είχε τα τελευταία 24ωρα συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι προκειμένου να στηριχθούν όσοι συνάνθρωποί μας δεν θα μπορέσουν λόγω των μέτρων να εργαστούν.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση