Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βράζει" από κορωνοϊό η Θεσσαλονίκη: Ενα βήμα πριν το γενικό lockdown - Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 09:13 "Βράζει" από κορωνοϊό η Θεσσαλονίκη: Ενα βήμα πριν το γενικό lockdown - Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ (φωτο Intime)

Τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οριακές είναι πλέον οι ΜΕΘ. Εκτάκτως στην πόλη ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

Σε κόκκινο συναγερμό λόγω κορωνοϊού παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπως επιβεβαιώνει ο καθημερινός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 839, ενώ την Κυριακή η Θεσσαλονίκη έπιασε και πάλι αρνητική πρωτιά πανελλαδικά, καθώς καταγράφηκαν 449 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην πόλη έφτασαν τα 1.288 σε 48 ώρες.

Μάλιστα, πληροφορίες της voria.gr αναφέρουν ότι, εάν διατηρηθούν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, η Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες θα πάει σε γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί δραστικά το δεύτερο, ιδιαίτερα επιθετικό κύμα της πανδημίας που χτυπάει την πόλη.

Ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε μέσω του ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 και πρόσθεσε ότι "δύσκολα θα γλιτώσουμε το lockdown". Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Open κάνουν λόγο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και απαγόρευση εξόδου από την πόλη.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη με 43 νέες κλίνες ΜΕΘ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται μετά τα 839 κρούσματα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου και τα 449 της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη βάσει του οποίου μετατρέπονται 43 κλίνες άλλων κλινικών σε κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ "Άγιος Παύλος", 10 κλίνες στο ΓΝΘ "Γ. Γεννηματάς", 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο Β. Κικίλιας στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει, εκτάκτως, σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γ. Γεννηματάς".

Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας στις 17:00.

Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε το επίπεδο ασφαλείας

"Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας που είχαμε θέσει", υπογράμμισε ο ΓΓ υπηρεσιών υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ο κ. Κωτσιόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήδη η πληρότητα στις ΜΕΘ με ασθενείς covid-19 έχει φθάσει το 75%.

Επιβεβαίωσε δε τις πληροφορίες για σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι "βλέπουμε το σύστημα υγείας ως ενιαίο". Ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. "Μόνον οι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν το σύστημα υγείας" σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της TV100.

Οριακή η κατάσταση στο Παπανικολάου παρά την αύξηση κλινών

Επτά κλίνες ΜΕΘ από την Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη προστέθηκαν στις 18 κλίνες ΜΕθ για covid, φτάνοντας τις 25.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, αυτή τη στιγμή είναι πλήρεις οι 23 κλίνες ΜΕΘ, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση είναι οριακή παρά την αύξηση με το σχέδιο ανάγκης που εφαρμόζει από σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Οι απλές κλίνες που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι 84 και ο αριθμός των νοσηλευόμενων επιβεβαιωμένων θετικών ήταν 48 μέχρι τις 15:30 της Κυριακής.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως το σύνολο θα προκύψει στο κλείσιμο της εφημερίας.

Αναστάτωση με τον μητροπολίτη που βρέθηκε θετικός στον ιό

Αναστάτωση προκλήθηκε και στους κόλπους της Εκκλησίας η είδηση ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου Θεόκλητος. Η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης έχει προβληματίσει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ο μητροπολίτης Θεόκλητος ήταν μεταξύ των ιεραρχών που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία η οποία τελέστηκε στις 26 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη λειτουργία που έγινε με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω του κορωνοϊού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, παρέστησαν επίσης οι μητροπολίτες Γρεβενών Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος - χωρίς οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, κληρικοί να φορούν μάσκα.

Μία μέρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η λιτανεία στο προαύλιο του Ιερού Ναού στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο μητροπολίτης Ιερισσού θα μείνει σε καραντίνα, ενώ τα γραφεία της μητρόπολης δεν θα λειτουργήσουν για διάστημα 14 ημερών.

Η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Για πιθανά οκταπλάσια κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αττική, με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι τα "αναγκαία περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται πολύ καθυστερημένα για τη Θεσσαλονίκη".

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν η Πολιτεία θέλει να έχει την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα "τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη αρκετές ημέρες νωρίτερα".

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται πρόσθετη μέριμνα για τη συμπρωτεύουσα.

Αναλυτικά:

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη τίθενται τώρα υπό το ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων, όπως και ορισμένες άλλες περιοχές. Όμως την ώρα που λαμβάνεται αυτή η απολύτως αναγκαία απόφαση, τα κρούσματα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν σε ημερήσια βάση τα 800 και είναι περίπου διπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στην Αττική. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, αυτό, αν υπολογίζω σωστά, σημαίνει ότι η πυκνότητα των κρουσμάτων είναι στη Θεσσαλονίκη περίπου οκταπλάσια (!) της Αττικής. Άρα τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται πολύ καθυστερημένα για τη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τη δυναμική που είχε καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη - αν θέλουμε να έχουμε την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα - αρκετές ημέρες νωρίτερα. Και σε κάθε περίπτωση με δεδομένη τη διαφορά της καμπύλης μεταξύ των δυο περιοχών, προφανώς χρειάζεται πρόσθετη μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη.

Παρακαλώ να δοθούν σε αυτές τις παρατηρήσεις που κάνω ως πολίτης, -παρατηρήσεις που ελπίζω να είναι εσφαλμένες- σαφείς επιστημονικές και πολιτικές απαντήσεις αρμοδίως.

Πηγές: voria.gr, thetoc.gr