Lockdown: Στοχευμένα τεστ σε εφήβους για να κριθεί πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια- Λύκεια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 20:46 Lockdown: Στοχευμένα τεστ σε εφήβους για να κριθεί πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια- Λύκεια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επόμενη εβδομάδα rapid test κορονοϊού σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επιβεβαίωσε το σύστημα “ακορντεόν”.

Εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού μέχρι σήμερα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και ψήγματα από το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το πότε θα λήξει το lockdown και επιβεβαίωσε το σύστημα “ακορντεόν”, δηλαδή την εναλλαγή ανοίγματος- κλεισίματος της οικονομίας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός με αφορμή την κριτική ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός rapid test, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν “έξυπνα στοχευμένα τεστ” σε μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία και εάν θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

“Εχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα, ώστε να μπορούμε να τρέξουμε με τέτοια δειγματοληπτικά τεστ, που θα μας δώσουν μία χρήσιμη πληροφόρηση, για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για μερικές βδομάδες ακόμη την εκπαίδευση από το σπίτι”, είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πότε τελικά θα ανοίξουν ξανά Γυμνάσια και Λύκεια.

Αυτο προφανως σημαίνει ότι μπορεί να παραταθεί και το lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αν και η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να ανοίξει η οικονομία τα Χριστούγεννα. Ο πρωθυπουργός όμως προειδοποίησε ότι αυτό θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και ότι πιθανόν αυτές τις εορτές να πρέπει να τις περάσουμε μόνο με τις οικογένειες μας, καθώς όπως διαμήνυσε θα ήταν δώρον άδωρον μετά από αυστηρό lockdown να υπάρξει πάλι εφησυχασμός και το Γενάρη νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Επιβεβαίωσε όμως εμμέσως πλην σαφώς το σχέδιο για καραντίνα ακορντεόν που θα ανοίγει και θα κλείνει, καλώντας όποιον έχει μία καλύτερη ιδέα να την πει.

Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι η κυβερνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο το ισχύον lockdown, πριν καλά καλα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ. Εξετάζεται ειδικότερα να κλείσουν σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας πλην διατροφής και υγείας.

Σημειωτέον πάντως ότι αν και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το απέκλεισε σήμερα.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης σήμερα ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση πότε θα λήξει το lockdown. Ομως είναι σαφές ότι ήδη η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ήδη τη διάθεση του εμβολίου και κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο, που θα καταθέσει προτάσεις, δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer ειδικά, απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου σε όλα τα στάδια διανομής και άρα θα χρειαστεί προσεκτικός σχεδιασμός και υποδομή.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι για την έκρηξη κρουσμάτων δεν ευθυνεται ο τουρισμός, αλλά η διασκέδαση ιδίως των νέων, μετά όμως από την πίεση της αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε στην τριτολογία του ότι την κυβέρνηση προβληματίζουν και εστίες υπερμετάδοσης σε χώρους εργασίας και δήλωσε ότι έχει ζητήσει πιο αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ για τη χρήση μάσκας και την τηλεργασία.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση