Τέλη κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις [Πίνακας]

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 13:45 Τέλη κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις [Πίνακας]

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τέλη κυκλοφορίας, συγκεντρωμένα σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν, δεν άλλαξαν ως προς το ύψος ενώ καμία ανακοίνωση δεν έγινε για την προθεσμία πληρωμής. Θα γίνει όμως καθώς με το lockdown να παρατείνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για τουλάχιστον μια ή δύο εβδομάδες μέσα στον Δεκέμβριο θα ήταν παράλογο να περιμένει η κυβέρνηση ότι θα πληρωθούν τα ποσά για πάνω από 5 εκατομμύρια οχήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Πάντως, η ΑΑΔΕ προσπαθεί και φέτος να μας διευκολύνει τουλάχιστον όσον αφορά στη διαδικασία πληρωμής. Τα ειδοποιητήρια εφοδιάζονται και με QR Code για να μπορούμε να πληρώσουμε εύκολα και ανέπαφα μέσω του κινητού. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τέλη κυκλοφορίας, συγκεντρωμένα σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Όσα πρέπει να ξέρετε

1. Από πότε μπορώ να εκτυπώσω τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021;

Είναι ήδη διαθέσιμα από το απόγευμα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου. Υπάρχουν δύο τρόποι για να τυπώσετε το ειδοποιητήριο:

Για να εντοπίσετε το ειδοποιητήριο κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet κάνετε κλικ στην ιστοσελίδα http://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-me-kodikoys-taxisnet

Για να εντοπίσετε το ειδοποιητήριο χωρίς να κάνετε χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-horis-kodikoys-taxisnet

2. Τα ποσά είναι τα ίδια με πέρυσι;

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Τα σενάρια ότι θα γίνει κάποια μείωση επειδή τα οχήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς λόγω του lockdown δεν έχουν επιβεβαιωθεί οπότε θα δείτε ακριβώς τα ίδια ποσά με πέρυσι. Άλλωστε, τα τέλη κυκλοφορίας αφορούν στο 2021 και όχι στη φετινή χρονιά.

3. Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας;

Τα ειδοποιητήρια αναγράφουν ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου όπως κάθε χρόνο. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση. Εδώ δόθηκε παράταση 15 ημερών πέρυσι που δεν υπήρχε lockdown. To αν η παράταση θα είναι δίμηνη όπως ακούγεται, μικρότερη ή μεγαλύτερη είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά τον Δεκέμβριο. Το κυρίαρχο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει παράταση (αρχικά) μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

4. Σε πόσες δόσεις μπορώ να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας;

Η ΑΑΔΕ δεν κάνει ευκολίες πληρωμής στα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, αν διαθέτετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να πληρώσετε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

5. Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσω εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

Είναι το ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, αν έχετε ένα ΙΧ 1400 κυβικών του 2006 και πρέπει να πληρώσετε 255 ευρώ, σε περίπτωση καθυστέρησης θα πληρώσετε 510 ευρώ. Να γιατί τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τον υψηλότερο συντελεστή εισπραξιμότητας από όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλει το ελληνικό δημόσιο.

6. Μπορώ να "ρυθμίσω" την οφειλή από τα τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις;

Δυστυχώς όχι. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι φόρος και δεν ρυθμίζονται σε δόσεις. Πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ και εμπρόθεσμα για να αποφύγετε τα χειρότερα. Αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αλλάξει την σημερινή κατάσταση, είναι κάτι που θα φανεί.

7. Έχει αλλάξει κάτι φέτος όσον αφορά στον τρόπο πληρωμής;

Και το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ είναι προσαρμοσμένο στην… καραντίνα. Όπως ανακοινώθηκε, το ειδοποιητήριο είναι εφοδιασμένο με έναν QR Code. Σκανάροντας αυτό τον κωδικό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη από το κινητό τους, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Εκτός από το κινητό, το QR Code μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πληρωμή στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η επίσκεψη στα καταστήματα των τραπεζών και των ταχυδρομείων.

8. Μόνο μέσω κινητού μπορώ να πληρώσω τα τέλη;

Προφανώς όχι. Μπορείτε και μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής χρησιμοποιώντας τον κωδικό πληρωμής RF με τον οποίο επίσης είναι εφοδιασμένο το ειδοποιητήριο. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η μετακίνηση στα καταστήματα.

9. Θα υπάρξουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο επόμενο έτος;

Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με την εφαρμογή του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Το πρότυπο πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά από την 1/1/2021 και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις φόρμουλες υπολογισμού, είναι πιθανό να προκαλέσει αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων οχημάτων τα οποία θα εμφανιστούν στα χαρτιά να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Δεδομένου ότι δεν είναι περίοδος για δυσάρεστες εκπλήξεις ούτε για "φρενάρισμα" στις πωλήσεις των καινούργιων (και κατά τεκμήριο λιγότερο ρυπογόνων) ΙΧ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις.

10. Δηλαδή θα έχουμε μια ακόμη κλίμακα υπολογισμού τελών κυκλοφορίας;

Αυτό είναι και το πιθανότερο. Για τα οχήματα που έχουν αποκτηθεί μετά το τέλος του 2010, ισχύει η ακόλουθη κλίμακα:

Τέλη κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις [Πίνακας]

Θα φτιαχτεί μια αντίστοιχη κλίμακα για τα οχήματα που θα αποκληθούν μετά την 1/1/2021 ώστε να μην προκύπτουν επιβαρύνεις. Ουσιαστικά, θα αυξηθούν τα κλιμάκια της αριστερής στήλης χωρίς να αποκλείεται και αναπροσαρμογή των ποσών.

πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση