Εμβόλιο κορωνοϊού: "Ομάδα κρούσης" στο Υπουργείο Υγείας - Ποιοι συμμετέχουν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 09:34 Εμβόλιο κορωνοϊού: "Ομάδα κρούσης" στο Υπουργείο Υγείας - Ποιοι συμμετέχουν

Σε ποιους θα διανεμηθεί το εμβόλιο και πώς θα διατηρηθεί μελετά το Υπουργείο Υγείας.

Επί ποδός και σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τη διανομή του εμβολίου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού. Σκοπός των πολύωρων συσκέψεων είναι η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε το δίκτυο να λειτουργήσει όταν φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια.

Ήδη, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Όπως δήλωσε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα έχουν λάβει τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Οι μεγάλες φαρμακευτικές στη μάχη κατά του ιού

Η τοποθέτηση αυτή γίνεται με φόντο τις ανακοινώσεις της Pfizer αλλά και της Moderna οι οποίες σημειώνουν ότι τα εμβόλιά τους είναι αποτελεσματικά σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.

"Τα αποτελέσματα της Moderna είναι ενθαρρυντικά. Η συγκεκριμένη είναι μία από τις εταιρείες με την οποία διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε πολύ σύντομα την ολοκλήρωση των συζητήσεων", τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν αλλάζει κάτι με τον σχεδιασμό για το εμβόλιο της Pfizer, όπως και με τα άλλα εμβόλια που "έχουμε συμφωνήσει εμείς και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις συμφωνίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ακόμη περισσότερο, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την αρχή του τέλους της πανδημίας, καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προστασία από την προσβολή από την νόσο, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα κατά 90% που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου. "Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19", δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge.

Αν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν και θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πρόσβαση στο εμβόλιο από κάθε σημείο της επικράτειας

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης "θα είμαστε σε θέση από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Υπάρχει ήδη σχέδιο που εκπονείται, προκειμένου να καλύψουμε τους συμπολίτες μας και βεβαίως, να υπάρχει πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό σε κάθε σημείο της επικράτειας. Τα αποτελέσματα της Μoderna είναι βεβαίως ενθαρρυντικά. Επιτρέψτε μου να πω ότι η Μoderna είναι μια από τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε πολύ σύντομα ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων". Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας επιχειρούν να οργανώσουν όλο το δίκτυο ώστε η διανομή των δόσεων του εμβολίου να γίνουν με προτεραιότητα αλλά και χωρίς προβλήματα.

Η ομάδα των ειδικών του Υπουργείου

Σπαζοκεφαλιά φαίνεται να είναι ο τρόπος που θα γίνει η διατήρηση των εμβολίων. Το μεν εμβόλιο της Pfizer διατηρείται στους -70 C βαθμούς, ενώ αντίθετα αυτό της Moderna μπορεί να διατηρηθεί για περίπου έναν μήνα και σε κανονικό ψυγείο.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας δημιούργησε ειδική ομάδα η οποία θα καθορίσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τη μεταφορά των εμβολίων. Όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης ενώ παράλληλα το Υπουργείο υγείας έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας που την αποτελούν οι:

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΜΠΑΛΩΣΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, η οποία υπηρετεί στην Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

ΒΑΛΣΑΜΗ ΡΕΝΑΤΑ, η οποία υπηρετεί στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΜΠΑΡΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση