Η φωτογραφία από τα επεισόδια που προκάλεσε οργή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 19:32 Η φωτογραφία από τα επεισόδια που προκάλεσε οργή

Για το αν είχε δίκιο το ΚΚΕ που παρά την απαγόρευση κατέβηκε να κάνει πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορεί κανείς να έχει την άποψη του. Το σίγουρο είναι, ασχέτως δικαίων ή αδίκων, πως κανείς (λογικός) δεν θα ήθελε να δει αυτή την εικόνα.

Έναν αστυνομικό να κρατά από πίσω έναν διαδηλωτή που βρέθηκε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο και έναν δεύτερο να τον πιάνει από το λαιμό. 

Όλα έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Όπως και το πρωί όταν συγκεντρώθηκαν λίγο μακριά από την αμερικανική πρεσβεία στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, τα μέλη του ΚΚΕ είχαν παραταχθεί στο δρόμο, κοντά στα Προπύλαια με απόσταση μεταξύ τους. Κι ας υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων και συναθροίσεων άνω των τεσσάρων. Επέμειναν να κάνουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μια πορεία που δεν ξεκίνησε ποτέ γιατί ξεκίνησαν τα άγρια επεισόδια με χημικά, “αύρες”, τραυματισμούς και προσαγωγές. Και μέσα στον χαμό, τα χημικά, τους “Αίαντες” που διέλυσαν το πλήθος και αυτή η εξοργιστική εικόνα: δυο (αστυνομικοί) εναντίον ενός (διαδηλωτή) και ο ένας να πιάνει τον μεσήλικα άνδρα από το λαιμό. 

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έχει προηγηθεί της προσαγωγής. Ό,τι κι αν έχει προηγηθεί όμως, η εικόνα αυτή με τον αστυνομικό να κρατά από το λαιμό τον διαδηλωτή, είναι σοκαριστική. 

Η εικόνα δεν άργησε, φυσικά, να γεμίσει “τοίχους” και timelines και να συνοδευτεί από οργισμένα μηνύματα για την κίνηση του αστυνομικού. Δεν ήθελε πολύ, δεδομένης της κατάστασης και της πόλωσης που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την επέτειο των 47 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Και ενώ στα πρακτορεία βλέπαμε την εικόνα του αστυνομικού να πιάνει από το λαιμό έναν διαδηλωτή, δυο ανθρώπων πεσμένων στα σκαλιά μπροστά από τη Βιβλιοθήκη να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τα χημικά ή την απόκοσμη εικόνα στο πλάι του Πανεπιστημίου, ήρθε και μια εικόνα από τη Θεσσαλονίκη: ένας διαδηλωτής με λουλούδια στα χέρια να τα τείνει πως τον αστυνομικό. 

πηγή: newsit.gr

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, InTime News

Προσαρμοσμένη αναζήτηση