Κορωνοϊός: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού - 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 19:05 Κορωνοϊός: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού - 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορωνοϊού

Αφιερωμένη στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ήταν η ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρχικά ανέφερε τους αριθμούς κρουσμάτων ανά περιφέρεια, με 905 νέα στη Θεσσαλονίκη, 565 στην Αττική, 207 στη Λάρισα και 166 στην Πέλλα. Συμπλήρωσε όμως για ακόμα μία φορά πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι "όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να αναφέρω ειδικότερα τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Εβρο".

"Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν" είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.

Εξέφρασε ξανά τον θαυμασμό του για τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για να συνδράμουν το έργο των γιατρών, τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το παράδειγμά τους ακολούθησαν και νοσηλεύτριες από τα Ιωάννινα.

Κικίλιας: 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

"Τα εμβόλια σώζουν ζωές" τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός και εξήγησε πως με τον εμβολιασμό ο οργανισμός αποκτά αντισώματα έναντι στον ιό. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

"Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες (Moderna, Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson), και έχει υπογράψει συμβόλαια για 1,1 δισ. δόσεις. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός θα γίνεται από 1.018 κέντρα τα οποία θα μπορούν να εμβολιάζουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα", ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Η Ελλάδα θα προμηθευτεί σταδιακά 25 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια που θα λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι δόσεις επαρκούν για τον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων. Από τις συμφωνίες και προ-συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις παρασκευάστριες εταιρείες η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρόσβαση σταδιακά σε όλα τα εμβόλια.

"Προτεραιότητα θα έχουν κατά σειρά οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό", εξήγησε.

"Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση" τόνισε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα, θα είναι δυνατόν "να κλείσει ραντεβού με sms, διαδικτυακά, είτε γι' αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένει, συγκεκριμένη ώρα" διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "γι' αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν".

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, "έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί".

Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, "θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα", υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη "τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός".

Κορονοϊός: 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα - Οι δηλώσεις Κικίλια

Σχετικά με τις δηλώσεις Πέτσα και το αν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο, ο υπουργός είπε: "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι προαιρετικό και ο στόχος είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες για την ανταπόκριση στον εμβολιασμό για την γρίπη που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και με το εμβόλιο Covid όταν αυτό έρθει. Έχουμε λειτουργήσει με διαφάνεια, λογοδοσία και ενημέρωση των συμπολιτών μας. Εγώ θα το κάνω πρώτος δίνοντας το παράδειγμα και πιστεύω ότι θα εμβολιάσουμε τέτοιο ποσοστό ώστε να χτίσουμε την ανοσία που χρειάζεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το καταλαβαίνει κι έτσι θα προχωρήσουμε".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση