«Μάχη» για 200 κλίνες Covid-19 στη Θεσσαλονίκη: «Όχι» από τους κλινικάρχες στο υπουργείο - Επίταξη αν επιμείνουν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 00:09 «Μάχη» για 200 κλίνες Covid-19 στη Θεσσαλονίκη: «Όχι» από τους κλινικάρχες στο υπουργείο - Επίταξη αν επιμείνουν

Η διορία που είχε δώσει το υπουργείο έληξε στις 21:00 - Δείτε το έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας - «Υπάρχει κίνδυνος διασποράς» ανέφεραν στην απάντησή τους οι κλινικάρχες - Μόσιαλος: Προτείνω επίταξη των κλινικών

Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλινών για ασθενείς COVID-19, καθώς το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας για απάντηση μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης έχει εκπνεύσει. Το επόμενο βήμα είναι η επίταξη των κλινών, καθώς η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση 200 κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου που παραθέτει το protothema.gr το τελεσίγραφο έληγε σήμερα το βράδυ στις 9.00μ.μ.

Δείτε το έγγραφο

 

covid_klines

Γέμισαν οι ΜΕΘ σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Πιο συγκεκριμένα,  στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημερεύει σήμερα, μέσα σε πέντε ώρες, προσήλθαν 170 πολίτες με τους παραπάνω από τους μισούς να είναι ύποπτοι για κορονοϊό ή νοσούντες ενώ η εφημερία ξεκίνησε με πληρότητα στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ίδια κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ που έκλεισε την εφημερία με πληρότητα στις ΜΕΘ, 90 νέες εισαγωγές, 20 ύποπτα κρούσματα και δύο διασωληνώσεις.

Χωρίς κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που ξεκινά την εφημερία το πρωί της Παρασκευής.

Αρνητική η απάντηση

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι η απάντηση που έδωσαν οι κλίνικάρχες στο υπουργείο ήταν αρνητική. «Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους τότε θα έχουμε και αστικές και ποινικές ευθύνες» σημείωσε. Θα είναι εγκληματικό είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι κάθε ημέρα οι ιδιωτικές εκλινικές της Θεσσαλονίκης παίρνουν περιστατικά non covid από τα νοσοκομεία της πόλης.

Τζιτζικώστας: Η πόλη δέχεται επίθεση 

Την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη περιέγραψε γλαφυρά ο περιφέρειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας λέγοντας στο MEGA ότι η "πόλη δέχεται επίθεση" . 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει έξι βαγόνια πούλμαν.

Την ίδια στιγμή, κρούσματα εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην περιοχή καταφθάνουν νοσηλευτές και γιατροί για να βοηθήσουν συναδέλφους τους.

Μόσιαλος: Προτείνω στην κυβέρνηση την επίταξη των κλινικών

Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 μμ σήμερα.
Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.
Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19.
Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι.

ΜέΡΑ25: Άμεση επίταξη των κλινικών

Την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη «χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Είναι δυνατόν, προσθέτει, «η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες;». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 δύο εξηγήσεις υπάρχουν: «Eίτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση