Lockdown: Απομακρύνεται το σενάριο για άρση την 1η Δεκεμβρίου - Εννέα νομοί με τριψήφιοι αριθμό κρουσμάτων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 09:27 Lockdown: Απομακρύνεται το σενάριο για άρση την 1η Δεκεμβρίου - Εννέα νομοί με τριψήφιοι αριθμό κρουσμάτων (φωτο intime)

Ακόμα και να ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά.

Με τα κρούσματα να βρίσκονται για τρίτη μέρα πάνω από τα 3000 και τον αριθμό των διασωληνωμένων να σπάει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αυξάνονται οι πιθανότητες για την παράταση της καραντίνας.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην βγει η χώρα από το lockdown. "θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι", είπε σαφώς προβληματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και του Σωτήρη Τσιόδρα στην οποία παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα που αποτύπωναν την ταχύτατη διασπορά της νόσου παρά το lockdown.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τα σενάρια περί παράτασης καραντίνας πέραν της 30ης Νοεμβρίου, πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Αν συνεχίζουμε να βλέπουμε μια εικόνα, όπως αυτή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Αλλά δεν είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να το αξιολογήσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Εννέα νομοί με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Από τις εννέα περιφερειακές ενότητες που έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων οι οχτώ βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία. Παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη μπήκε νωρίτερα σε καραντίνα εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα φτάνοντας χθες τα 774 και ακολουθεί η Αττική με 646. Σε συναγερμό βρίσκονται επίσης οι Σέρρες (156), η Λάρισα (155), η Πέλλα (149), η Δράμα (112), η Ημαθία (109), η Μαγνησία (107) και η Πιερία (103).

Το γεγονός πως η κατάσταση στις περιοχές της Μακεδονίας δεν σταθεροποιείται η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας. Από τις 6 το πρωί έκλεισε ο συνοριακός σταθμός της Κρυσταλλοπηγής ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα. Οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, θα παραμείνουν ανοιχτές στις οποίες εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Επίσης εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην Βόρεια Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό ενισχύεται η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ με την προσθήκη της δημοτικής αστυνομίας για να επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες καθώς εξακολουθεί να επικρατεί χαλαρότητα, παρά την δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ

Τα νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν γεμίσει. Η δραματική εικόνα που επικρατεί ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να επιτάξει τις 200 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν περιστατικά εκτός κορωνοϊού.

Η Ένωση ιδιωτικών νοσοκομείων απάντησε αρνητικά επικαλούμενη φόβους διασποράς της νόσου αλλά και αδυναμία χειρισμού τέτοιων περιστατικών καθώς απαιτούνται σημαντικά κονδύλια. "Αν προχωρήσει τελικά η επίταξη θα δούμε πως αντιδράσουμε. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.

Στο τραπέζι το σύστημα "ακορντεόν" για το άνοιγμα της αγοράς

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το πότε θα ανάψουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι. Ωστόσο ακόμα και να ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει εκ νέου σε περιοριστικά μέτρα, ανάλογα βέβαια με το ποια θα είναι τότε η κατάσταση που θα επικρατεί.

"Σε αυτούς οι οποίοι μας κατηγόρησαν και μας είπαν ότι δεν πρέπει να πάμε σε μία "στρατηγική ακορντεόν" ανοίγουμε–κλείνουμε, θα τους ζητήσω να καταθέσουν, ενδεχομένως, εναλλακτική πρόταση μέχρι που να φτάσουμε στο εμβόλιο", είχε πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή προαναγγέλλοντας ουσιαστικά όσα θα δούμε τους επόμενους μήνες.

Στο Μαξίμου θέλουν αυτή την φορά τα βήματα προς την έξοδο από το lockdown να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικά και να μην επαναληφθεί η εικόνα της χαλαρότητας που υπήρξε μετά το πρώτο κύμα με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να επιστρέψει και χτυπήσει με σφοδρότητα την χώρα μας.

Μητσοτάκης: Με προσοχή θα πρέπει να γίνει η έξοδος

Η ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις σημαντικές επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποτυπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 27 ηγετών της Ε.Ε. Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση