Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζήτημα… τιμής η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα – Οι έρευνες που κατέληξαν σε αδιέξοδο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 16:41 Ζήτημα… τιμής η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα – Οι έρευνες που κατέληξαν σε αδιέξοδο

Αθόρυβα και μεθοδικά διερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κάθε πληροφορία που φτάνει στα γραφεία της, ακόμα και από άλλες υπηρεσίες, για τον περιβόητο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, καθώς θεωρείται θέμα τιμής για τους Αστυνομικούς της ο εντοπισμός και η σύλληψη του Νο1 Έλληνα δραπέτη, του οποίου μάλιστα η φωτογραφία φιγουράρει ακόμα και στην λίστα της Interpol με τους διεθνώς καταζητούμενους κακοποιούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr, το καλοκαίρι κλιμάκια της ΔΑΕΒ έφτασαν σε Ήπειρο και Θεσσαλία αναζητώντας στοιχεία για την παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα στις συγκεκριμένες περιοχές. Προφανώς και δεν έφτασαν τυχαία οι έμπειροι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής σε Ήπειρο και Θεσσαλία, αναζητώντας τα ίχνη του διαβόητου δραπέτη.

Είχε προηγηθεί σειρά πληροφοριών που έφτασαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ που ήθελαν τον Παλαιοκώστα μαζί με την σύντροφο του, ίσως και το παιδί του, να έχει εμφανιστεί τόσο στα Γιάννενα, όσο και σε ορεινά χωριά του Όρους Κόζιακας στα Τρίκαλα.

Άλλωστε, κατά το παρελθόν, εκεί ήταν τα «λημέρια» του και επίσης γνωρίζει το τόπο σαν την παλάμη του, καθώς πολλές φορές είχε βρει καταφύγιο στις απόκρημνες πλαγιές του Όρους, έπειτα από τις περιπετειώδεις καταδιώξεις από τα Αστυνομικά αποσπάσματα.

Μάλιστα μια από τις πληροφορίες είχε σταλεί στην ΔΑΕΒ από άλλη Υπηρεσία, που έχει ως αντικείμενο της την συλλογή πληροφοριών, ακόμα και για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Όταν πια διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες από τους Αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, άμεσα έφυγαν στα μέσα Αυγούστου δυο κλιμάκια της ΔΑΕΒ με προορισμό τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα αντίστοιχα.

Οι πάντα αθέατοι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή και με τρόπο διακριτικό όλα τα σημεία που θα μπορούσε να έχει βρει καταφύγιο στην καλοκαιρινή του βόλτα, ο διαβόητος δραπέτης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο «Ρομπέν των φτωχών», όπως είναι το προσωνύμιο του Παλαιοκώστα, και αυτή την φορά είχε καταφέρει να περάσει «αόρατος» και αθόρυβα από τις περιοχές που φέρεται να επισκέφτηκε, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής να καταφέρουν να εντοπίσουν μόνο ενδείξεις, από την «καλοκαιρινή βόλτα του Παλαιοκώστα».

Άλλωστε, όσον αφορά στα Ιωάννινα, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία του διαβόητου δραπέτη στην περιοχή.

Συγκεκριμένα την εποχή που ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για την αναζήτηση του άτυχου φοιτητή της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, στην περιοχή βρίσκονταν και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, το οποίο έδρασε με πάσα μυστικότητα, καθώς υπήρχαν και τότε πληροφορίες για την παρουσία του Παλαιοκώστα σε σπίτι στην περιοχή και μάλιστα κοντά στο σημείο που είχε βρεθεί το πτώμα του άτυχου φοιτητή.

Και σ’ αυτή την περίπτωση ο επονομαζόμενος και «Έλληνας φαντομάς», είχε καταφέρει να επιβεβαιώσει πλήρως το προσωνύμιο του «φαντομά» καθώς οι αστυνομικοί είχαν βρει μόνο ίχνη της παρουσίας του στα Ιωάννινα.

Άλλωστε κατά καιρούς έχουν δει το φως δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τον διαβόητο δραπέτη να έχει διαφύγει από την Ελλάδα και να ζει μια ήσυχη ζωή με την σύντροφο του και το παιδί του, κάπου στα Βαλκάνια, ακόμα και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ακόμα και αυτές οι πληροφορίες είχαν ερευνηθεί διεξοδικά από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς όμως κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Ζήτημα τιμής

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ζήτημα τιμής και προτεραιότητας τον εντοπισμό και την σύλληψη του διαβόητου δραπέτη, καθώς φέρεται ως ο άνθρωπος που έστειλε την φονική βόμβα στον τότε Υπουργό Δημ. Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης. Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουνίου του 2010.

Έκτοτε για τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη επίσης είναι θέμα τιμής και απόδοσης Δικαιοσύνης η σύλληψη του διαβόητου δραπέτη, καθώς φέρεται ως ο άνθρωπος που έκοψε το νήμα της ζωής του στενού του συνεργάτη και επιστήθιου φίλου του Γ. Βασιλάκη, με την αποστολή της φονικής βόμβας στο πολυώροφο κτίριο της Λ. Κατεχάκη.

Όπως είχε αποκαλύψει το newsit.gr, από την πρώτη στιγμή που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επισκεφτεί την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και να ζητήσει να μετατραπεί σε κορυφαία προτεραιότητα της ΔΑΕΒ, ο εντοπισμός και η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Άλλωστε, διαχρονικά ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί την Αντιτρομοκρατική ως μια από τις κορυφαίες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και περιβάλλει τα στελέχη της με απόλυτη εμπιστοσύνη, όσον αφορά στις ερευνητικές του ικανότητες και την αποτελεσματικότητας τους.

πηγή: newsit.gr