Κορωνοϊός: Ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων - Γιατί επιμένει ο ιός στη Βόρεια Ελλάδα - 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 09:42 Κορωνοϊός: Ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων - Γιατί επιμένει ο ιός στη Βόρεια Ελλάδα - 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα - Γιατί τα κρούσματα κορωνοϊού δεν πέφτουν σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αισιοδοξία για αισθητή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες δημιούργησε η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα, με τα 300 να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 252 στην Αττική. Ακολουθούν η Μαγνησία με 124, η Πέλλα με 88, με 65 νέες λοιμώξεις η Ημαθία και 51 η Καβάλα.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση, παρά τα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας, "παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει".

"Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα", συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, "το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ βαρύ φορτίο παρατηρείται σε αρκετές περιφέρειες της Β. Ελλάδας αλλά και τη Θεσσαλία".

Παπαευαγγέλου: Μη λυγίσουμε τώρα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό

"Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα", είπε η καθηγήτρια.

Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να "μη λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη".

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.

"Σταθεροποίηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ίσως και μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε και είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε απ' όλους όπως έπρεπε", είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ότι η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη και τόνισε ότι η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες.

"Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται", είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα.

Χαρδαλιάς: Κάποιοι επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, με κάποιες περιοχές να έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν ίσως και τα πρώτα σημεία βελτίωσης.

Παρ'όλα αυτά τόνισε ότι υπάρχουν και περιοχές όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε κάποιες περιοχές περίμεναν νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που, όπως είπε, "δείχνει μεν ορατό αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε".

"Τίθεται, λοιπόν, ένα θέμα σχετικά με την πιστή τήρηση και εφαρμογή των μέτρων γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τις ΜΕΘ μας, την κατάσταση στα νοσοκομεία μας και την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως φαίνεται, σε κάποιες περιοχές ίσως κάποιοι συμπολίτες μας να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

εν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες και για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων", σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Για ακόμη μία φορά επισήμανε ότι όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και άρα χρειάζεται να εφαρμοστούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα αυτά τα μέτρα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση