Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρση lockdown: Οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 08:16 Άρση lockdown: Οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

Η άρση των μέτρων του lockdown θα γίνει σταδιακά - Τι προβλέπεται για σχολεία και λιανεμπόριο.

Με φόντο τη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα που εν ολίγοις απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση μελετά τα στοιχεία βάσει των οποίων θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Προφανώς, η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, καθώς σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η κυβέρνηση βλέπει μια βραδεία πτώση των κρουσμάτων στα τελευταία τεστ της τάξης του 11%.

Εξάλλου, σήμερα οι αριθμοί του κορονοϊού ήταν εξαιρετικά ανησυχητικοί με 2.135 νέα κρούσματα, 101 θανάτους και 562 διασωληνωμένους.

Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και τη λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου παραμένει, ενώ τα SMS στο 13033 αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και στο νέο έτος.

 

 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ερωτηθείσα σχετικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί με πληροφορίες εντούτοις να επισημαίνουν ως ημερομηνία - στόχο για αυτό την 7η Δεκέμβρη.

Η παραπάνω ημερομηνία φαίνεται να ισχύει για παιδικούς σταθμούς αλλά και για την λειτουργία καταστημάτων παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών, με την απόφαση αυτή να υποδεικνύει παράλληλα και την αναγκαιότητα τόνωσης της ψυχολογίας των πολιτών μέσω του ανοίγματος της αγοράς.

 

 

Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε το πρωί της Τρίτης για το πρόγραμμα άρσης των μέτρων του lockdown στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα".

Όπως τόνισε αυτή τη φορά, κατά την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown έχουμε όλοι μας μια συμπεριφορά πιο χαλαρή κάτι που πηγαίνει "πιο πίσω" τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

"Επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται. Επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δε φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα" πρόσθεσε επί του θέματος.