Θεσσαλονίκη: Η "πρωτεύουσα" του κορωνοϊού - Επίσκεψη Μητσοτάκη στα νοσοκομεία που ασφυκτιούν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 09:15 Θεσσαλονίκη: Η "πρωτεύουσα" του κορωνοϊού - Επίσκεψη Μητσοτάκη στα νοσοκομεία που ασφυκτιούν (φωτο intime)

Η Θεσσαλονίκη κλείνει σήμερα 23 ημέρες σε καραντίνα. Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το lockdown πέντε ημέρες πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την χώρα. Κι όμως η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει απελπιστική με τα κρούσματα να κινούνται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα (633 ανακοινώθηκαν χθες) ενώ στα νοσοκομεία η εικόνα είναι δραματική.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους καθώς βλέπουν πως παρά τις απαγορεύσεις η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται, την ώρα που στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, όπως στην Αττική, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια σταθεροποίηση.

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο αναμένεται να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, θα συνομιλήσει με τους τοπικούς φορείς με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα εφαρμογής των μέτρων, τα οποία όπως αποδεικνύεται δεν τηρήθηκαν από τους πολίτες. Άλλωστε είναι νωπές ακόμα οι εικόνες των όσων συνέβησαν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, όχι μόνο έξω από την εκκλησία αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει από κοντά την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με στόχο να εκφράσει την στηρίξη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έναν σκληρό αγώνα απέναντι στην θανατηφόρο νόσο.

Ο πρωθυπουργός θέλει να βρεθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους, νύχτα και μέρα. "Μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού, η πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή και αναφέρθηκε στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των γιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ, αλλά και στην πρόσληψη 4000 νοσηλευτών.

Γιατί δεν υποχωρούν τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη

Οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως είναι τρεις οι βασικοί λόγοι που ο Κορωνοϊός συνεχίζει την επιθετική επέλαση του στην Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος και ο βασικότερος είναι η χαλαρότητα που επέδειξαν οι πολίτες ακόμα και τις πρώτες ημέρες της Καραντίνας. Μην ξεχνάμε πως η θετικότητα είχε φτάσει το 32%, δηλαδή 3 στους 10 που έκαναν τεστ ήταν θετικός στον Κορωνοϊό.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο το οποίο σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας που υπήρξε γιγάντωσε τη διασπορά της νόσου. Οι ειδικοί εκτιμούν πως είμαστε ακόμη μακριά από την ημέρα που θα έχουμε ξεκάθαρη μείωση των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη και ακόμη πιο μακριά από την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Η αρνητική εικόνα απομακρύνει το lockdown

Με τα κρούσματα να βρίσκονται τα δύο τελευταία 24ωρα σταθερά πάνω από τις 2000 και τους διασωληνομένους να αυξάνονται συνεχώς, οι ειδικοί αρχίζουν να σκέφτονται μεγαλύτερη παράταση του lockdown. Πολλά θα εξαρτηθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αρχίζουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από την πλευρά των ειδικών για έξοδο από την καραντίνα στις 7 Δεκεμβρίου που είναι και πιθανότερο σενάριο. Εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα που εξακολουθεί να καλπάζει ο Κορωνοϊός, οριακή η κατάσταση είναι στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά και της Δράμας όπου είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ.

Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας σε αρκετές περιφερειακές ενότητες η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. "Στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ημαθία, στη Μαγνησία και στη Λάρισα πιεζόμαστε και έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, όπως επίσης είναι εμφανές πλέον σε όλους, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε έχει να κάνει με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού. Όμως, αντέχει". Όσο αφορά την άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε. "Συστήνω κανείς να μην προτρέχει, αντιθέτως μεγάλη προσοχή αυτή την εποχή στο τι λέμε στους συμπολίτες μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό".

Θετικοί στον κορωνοϊό 4 στους 100

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους είναι πως ο δείκτης θετικότητας με βάση τα αποτελέσματα που υπήρξαν από τους μοριακούς ελέγχους, φτάνει στο 10%, δηλαδή τα 10 από τα 100 τεστ που έγιναν ήταν θετικά. Το ποσοστό αυτό θεωρείται πολύ υψηλό, καθώς το όριο συναγερμού είναι το 4%.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ αγγίζοντας τους 600, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί που τόνιζαν πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί ακόμα και όταν υπάρξει ύφεση στα κρούσματα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση