Τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Δένδια - Τσαβούσογλου με φόντο νέες προκλήσεις από τον Ακάρ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 16:06 Τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Δένδια - Τσαβούσογλου με φόντο νέες προκλήσεις από τον Ακάρ

Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα τον Γενς Στόλτενμπεργκ είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο & την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή", έγραψε στο twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά την επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέας της Συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επίσης επικοινωνία και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσάβουσογλου.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Αφγανιστάν.

Συνεχίζεται η κόντρα Τουρκίας με Γαλλία-Γερμανία για τη νηοψία

Στο μεταξύ, απάντηση στο Γερμανό ομόλογό του για την απόπειρα νηοψίας στο τουρκικό πλοίο έδωσε ο Τούρκος υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι όλοι απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη της "παράνομης έρευνας", στις δηλώσεις που έγιναν μετά το συμβάν.

"Προσπαθούν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό που συνέβη είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο", ανέφερε, ενώ σύγκρινε το πρόσφατο περιστατικό με την υπόθεση Courbet. "Προσπαθούν να συγκαλύψουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και για να μην υποστούν τις συνέπειες από αυτό το περιστατικό, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία νομική και θεσμική βάση".

Ο Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αναμένει τη συγνώμη της Γαλλίας, που έχει καθυστερήσει πολύ.

"Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν προσπάθειες σύνδεσης της επιχείρησης Ειρήνη, που είναι μια παράνομη, μεροληπτική και αμφιλεγόμενη επιχείρηση, με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτήν την επιχείρηση, η οποία παραβιάζει σαφώς το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοίας στη Μεσόγειο, συνδέοντάς την με το ΝΑΤΟ. Είμαστε εναντίον τέτοιων προσπαθειών. Κι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ έδωσε την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειές της να συνδέσει το περιστατικό με το ΝΑΤΟ. Ο σπουδαίος ρόλος της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ και η συνεισφορά της τονίστηκαν για άλλη μια φορά από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ", σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση