Έκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 09:08 Έκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

Είναι κοινό μυστικό στο υπουργείο Οικονομικών ότι αναζητούνται πόροι για να χρηματοδοτηθεί μια ακόμη εξαγγελία οικονομικής ενίσχυσης από τον πρωθυπουργό. Ουσιαστικά, αναζητούνται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να καταβληθεί έκτακτο δώρο Χριστουγέννων σε δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους χαμηλοσυνταξιούχους και η δεύτερη ομάδα τους υγειονομικούς οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η "εξίσωση" έχει ήδη δυσκολέψει δεδομένου ότι στο υπουργείο Οικονομικών έπεσαν ήδη… θύματα της επιτυχίας του προγράμματος "επιστρεπτέα προκαταβολή". Σήμερα, θα γίνει η 3η πληρωμή και θα καταβληθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Υπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο ότι η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα απορροφήσει περί τα 1,2 δις. ευρώ και τώρα ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτοξευτεί σε πάνω από 2 δις. ευρώ δεδομένου ότι οι αιτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Επίσης, μετά την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης του lockdown κατά (αρχικά) μια εβδομάδα, αυξάνονται οι οικονομικές απαιτήσεις και για τα υπόλοιπα προγράμματα ενίσχυσης. Απαιτούνται περισσότεροι πόροι για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής, περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ζημιάς των ιδιοκτητών ακινήτων από το υποχρεωτικό κούρεμα που θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο κλπ.

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για ένα έκτακτο δώρο Χριστουγέννων δεν έχει εγκαταλειφθεί και αναζητούνται τρόποι για να "χωρέσουν" όσο το δυνατόν περισσότεροι σε μια νέα εξαγγελία.

1. Στις τάξεις των συνταξιούχων, υπάρχει το ζήτημα με αυτούς που παίρνουν τα χαμηλότερα ποσά οι οποίοι και έμειναν έξω από την καταβολή των αναδρομικών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλλει αναδρομικά και για τα δώρα ή τις επικουρικές συντάξεις. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι όμως στην Ελλάδα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οπότε η καταβολή "δώρου Χριστουγέννων" μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση. Εξετάζεται όμως το σενάριο να καταβληθεί "δώρο Χριστουγέννων" σε πολύ ειδικές ομάδες όπως τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ ή τους δικαιούχους της σύνταξης γήρατος που δίνεται σε όσους δεν έχουν άλλα εισοδήματα (τα 360 ευρώ). Για τη συγκεκριμένη ομάδα η οποία από οικονομικής άποψης βρίσκεται ένα "σκαλοπάτι" πάνω από αυτούς που εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου 150-200 εκατ. ευρώ.

2. Η ομάδα των υγειονομικών είναι επίσης στο επίκεντρο της προσοχής καθώς, ότι και να γίνει με το lockdown, είναι πλέον βέβαιο ότι θα περάσουν πολύ δύσκολες γιορτές στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Αναζητούνται οι πόροι ώστε να ανακοινωθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το Πάσχα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση