Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύψας: Lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου - Χριστούγεννα μόνοι μας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 22:50 Σύψας: Lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου - Χριστούγεννα μόνοι μας

Προειδοποιήσεις για μη κανονικές γιορτές από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο οποίος βλέπει χαλάρωση στις αρχές του καλοκαιριού, εφόσον εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Λιγότερο από μήνας μένει μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο η αβεβαιότητα για το πώς θα περάσουμε τις γιορτές ελέω κορωνοϊού φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, με τις προτάσεις των ειδικών να μην απορρέουν αισιοδοξία.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. “Να ανοίξουμε 21 Δεκεμβρίου. Εγώ θα ήθελα να έχουμε 15 καθαρές μέρες. Για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια κανονικότητα. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να ανοίξουμε τα δημοτικά ενδεχομένως …" δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει "να παραμείνουν και τα SMS ακόμα και την περίοδο των εορτών. Δε μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις. Όλα αυτά που κάνουμε είναι ασκήσεις επί χάρτου".

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο. "Το αν θα ανοίξουν εστίαση διασκέδαση και γυμναστήρια θα εξαρτηθεί από τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα" επεσήμανε.

Προειδοποίησε ότι "δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα". Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. "Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας", ανέφερε.

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. "Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών".

πηγή: news247.gr