Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 09:22 Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναστολές και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Δώρο Χριστουγέννων το οποίο εν μέρει θα πληρωθεί από το κράτος. Επίδομα θέρμανσης ακόμη και σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή ξύλα. Παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων μέσω διαδικτύου. Αλλά και αναστολές φορολογικών υποχρεών. Έκτακτα επιδόματα, όπως "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

Το οικονομικό επιτελείο, με δεδομένη πλέον την απόφαση για παράταση του lockdown αλλά και τις πιθανότητες να λειτουργήσει κανονικά η οικονομία μέσα στον Δεκέμβριο να μηδενίζονται, φτιάχνει την "ατζέντα" για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Σίγουρα θα ήθελε τα πράγματα να είναι διαφορετικά καθώς διακυβεύεται τζίρος 30 δις. ευρώ, το θέμα όμως πλέον είναι να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τα πρωτόγνωρα Χριστούγεννα του 2020. Τι σχεδιάζεται για μισθούς, δώρα Χριστουγέννων, επιδόματα; Ιδού, πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων μας για τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Μισθοί

Οι αναστολές θα συνεχιστούν και για τον Δεκέμβριο ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί επί της βάσης των 800 ευρώ και όχι επί των 534 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Δεκέμβριο, η αποζημίωση αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος του μήνα (όπως συνέβη και τον Νοέμβριο) ενώ μέσα στον Δεκέμβριο, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους πληττόμενων (και όχι κλειστών) επιχειρήσεων μπήκαν σε καθεστώς αναστολής.

Το δώρο Χριστουγέννων

Στις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από το ίδιο το δημόσιο το οποίο έγινε φέτος "εργοδότης" εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων μέσα από την εφαρμογή του συστήματος αναστολών. Ουσιαστικά, το δώρο Χριστουγέννων θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους ποσών:

1. Για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό μεροκάματο. Το δώρο αυτό, θα το πληρώσει ο εργοδότης

2. Για κάθε ημέρα αναστολής από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, θα λαμβάνεται υπόψη η αναλογία επί των 534 ευρώ δηλαδή περίπου 17,8 ευρώ ανά ημέρα και το ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος

3. Για κάθε ημέρα αναστολής από τον Νοέμβριο και μετά, θα λαμβάνεται υπόψη η αναλογία επί των 800 ευρώ δηλαδή περίπου 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

Οι μερικώς απασχολούμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 534 ευρώ τον μήνα, θα πάρουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από έναν κανονικό μισθό ενώ οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και μηνιαίες αποδοχές άνω των 600-700 ευρώ, θα εισπράξουν λιγότερα από έναν κανονικό μισθό. Το μόνο που υπάρχει ως εκκρεμότητα είναι να ανακοινωθεί ότι και η αναστολή των συμβάσεων του Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί με την αναλογία των 800 ευρώ και όχι των 534 ευρώ.

Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων

Εφόσον ληφθεί η οριστική απόφαση από την κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι δικαιούχοι θα καταστούν οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τέλη κυκλοφορίας – πινακίδες

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και για την κατάθεση των πινακίδων, θα παραταθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στους οδηγούς να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους προκειμένου να αποφύγουν την επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 10-15 Δεκεμβρίου οπότε θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στους οδηγούς για να αποφασίσουν αν θα ακινητοποιήσουν ηλεκτρονικά το όχημά τους ή αν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 από τώρα και ολόκληρα. Αναμένεται ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αν και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο.

Πληρωμές φόρων

Αναστολές θα υπάρξουν και μέσα στον Δεκέμβριο. Ο μήνας είναι πολύ "γεμάτος" καθώς εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, υπάρχουν ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Οι αναστολές αναμένεται ότι θα αφορούν κατά βάση τον ΦΠΑ και τις δόσεις των ρυθμίσεων (οι οποίες για μια ακόμη φορά θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης που εξυπηρετεί ο καθένας) ενώ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (σ.σ άλλωστε δεν δόθηκε ούτε για τον Νοέμβριο).

Ενοίκια

Το κούρεμα των ενοικίων κατά 40% και για τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να ενεργοποιηθεί στην πράξη το μέτρο με την καταβολή του 50% της ζημιάς στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Από όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, η στήριξη των ιδιοκτητών έχει αποδειχτεί το πιο αναποτελεσματικό καθώς ακόμη και δεν έχουν υπολογιστεί καν οι συμψηφισμοί φόρων που πρέπει να γίνουν.

Επιδόματα

Εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης και το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα γίνει προς το τέλος του μήνα. Επίσης, εκκρεμεί από το υπουργείο Εργασίας η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μηχανικούς, οικονομολόγους, γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση