Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστολή εργασίας: Τι θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 09:40 Αναστολή εργασίας: Τι θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα] (φωτο intime)

Με λιγότερα χρήματα θα τα βγάλουν πέρα μέσα στον Δεκέμβριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

Με λιγότερα χρήματα θα τα βγάλουν πέρα μέσα στον Δεκέμβριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού "επιστρέφει" στα 534 ευρώ.

Η βάση υπολογισμού των 800 ευρώ αποδείχτηκε προσωρινό μέτρο μόνο και μόνο για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων του Νοεμβρίου. Έτσι, κάθε εργαζόμενος που θα μείνει σε αναστολή και για τον Δεκέμβριο, θα λάβει αποζημίωση 17,8 ευρώ ημερησίως έναντι 26,67 ευρώ ενώ θα επηρεαστεί και το τελικό ύψος του δώρου Χριστουγέννων. Προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν το ακόλουθο πλάνο πληρωμών:

1. Εκκρεμεί η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο στους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή όχι από τις κλειστές αλλά από τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η καταβολή αυτή, θα γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή από κλειστές επιχειρήσεις, η καταβολή της αποζημίωσης έχει ήδη ξεκινήσει.

2. Για την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Δεκεμβρίου, οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις (μαζί με τις δηλώσεις αναστολών) θα ξεκινήσουν από τις 8 Δεκεμβρίου και μετά. Πλάνο πληρωμών για τον Δεκέμβριο δεν έχει ανακοινωθεί αλλά αναμένεται ότι τουλάχιστον οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, θα καταστεί εφικτό να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Με το διπλό σύστημα υπολογισμού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ για τον Νοέμβριο αλλά 534 ευρώ για τον Δεκέμβριο), το τι θα πάρει ο καθένας εξαρτάται τελικώς από το πόσες ημέρες παρέμεινε σε αναστολή μέσα στον Νοέμβριο και πόσες μέσα στον Δεκέμβριο.

Δηλαδή, εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα λάβει 586,67 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο ενώ αν παραμείνει σε αναστολή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα εισπράξει και 356 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Πιο δύσκολος θα είναι ο υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων, ο οποίος θα γίνεται σε "κομμάτια":

1. Για όλες τις ημέρες κανονικής απασχόλησης από τον Μάιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων πληρώνεται από τον εργοδότη με βάση τον μισθό που έχει ο καθένας.

2. Για όλες τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο –με εξαίρεση τις αναστολές του Νοεμβρίου- η αναλογία του δώρου υπολογίζεται σαν ο μηνιαίος μισθός να ήταν 534 ευρώ.

3. Για όλες τις ημέρες αναστολής ειδικά του Νοεμβρίου, το δώρο υπολογίζεται σαν ο μηνιαίος μισθός να ήταν 800 ευρώ.

Τα τρία ποσά προστίθενται και βγαίνει το τελικό δώρο Χριστουγέννων το οποίο και θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: thetoc.gr