Big deal με τη Vivartia: «Αλλάζουν χέρια» Everest, Goody’s, Μπάρμπα Στάθης και γάλα Δέλτα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 17:45 Big deal με τη Vivartia: «Αλλάζουν χέρια» Everest, Goody’s, Μπάρμπα Στάθης και γάλα Δέλτα

Ιστορική ημέρα για τη βιομηχανία τροφίμων Vivartia, καθώς αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group, ενέκρινε την πώληση των μετοχών της προς την επενδυτική εταιρεία CVCCapital, έναντι 600 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για αίσια «εξέλιξη» σε μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς όπως έγραφε το newsit.gr στις 21/9, η CVC είχε υποβάλει δεσμευτική πρόταση εξαγοράς στον όμιλο MIG, στον οποίο ανήκει η εταιρεία τροφίμων Vivartia, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται μεταξύ άλλων οι φίρμες ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη αλλά και Goody’s, Everest, Flocafe.

Η Vivartia ιδρύθηκε το 2006 και σήμερα δραστηριοποιείται στον κλάδο Γαλακτοκομικών και Ποτών μέσω της Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε., στον Κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης και Ψυχαγωγίας μέσω των Goody’s A.E. και Everest A.E. και στον Κλάδο Καταψυγμένων Τροφίμων μέσω της Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε. Το 2019 είχε πωλήσεις 629 εκατ. και κέρδη EBITDA 63 εκατ.

Από το γάλα της γειτονιάς … στις γειτονιές του κόσμου

Η ιστορία της Vivartia ξεκινά το 1952, όταν ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ίδρυσε την μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεχίστηκε το 1965 όταν η επιχείρηση μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο και το 1969, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη γραμμή καταψυγμένων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, της Μπάρμπα Στάθης.

Σημαντικός σταθμός αποτέλεσε το 1990, όταν έγινε απόσχιση του κλάδου καταψυγμένων τροφίμων, οπότε και συστήθηκε ο Μπάρμπα Στάθης Α.Ε., η οποία ένα χρόνο μετά εισήχθη στο Χ.Α.Α. Την ίδια χρονιά δημιουργείται ο Όμιλος Goody’s και σχηματίζεται σταδιακά με τη συμμετοχή βασικών μετόχων της εταιρείας σε άλλες συμπληρωματικές επιχειρήσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, η ΔΕΛΤΑ Α.Ε. αγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. και εγκαινιάζει το νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο γιαούρτης στον Αγ. Στέφανο, ενώ η Goody’s εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και παράλληλα λειτουργεί το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Flocafe, το δεύτερο σήμα της Goody’s, πρωτοποριακό για την εποχή του.  Ακολούθησαν πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία για την Goody΄s, η οποία στην εποχή της κατάφερε να «εκτοπίσει» από την ελληνική αγορά ακόμα και διεθνείς ανταγωνιστές της.

Τον επόμενο χρόνο (1995) ακολούθησε η συγχώνευση της Μπάρμπα Α.Ε. με τη FROZA A.E. (θυγατρική της ΔΕΛΤΑ Α.Ε.) με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 η Μπάρμπα Στάθης εξαγόρασε τη Μακεδονική Σφολιάτα.

Επενδύσεις στη millennium εποχή

Το 2000 τα πολλά σήματα του ομίλου εντάχθηκαν κάτω από την «ομπρέλα» της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ΑΕ, όπου το τμήμα τροφίμων και το τμήμα παγωτού λειτουργούν ως αυτόνομες εταιρείες. Την ίδια χρονιά η ΔΕΛΤΑ χάνει τον Ιδρυτή και Πρόεδρό της Αριστείδη Δασκαλόπουλο και τη θέση του αναλαμβάνει ο υιός του Δημήτρης Δασκαλόπουλος ενώ η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών εξαγοράζει τη Goody’s, και την εντάσσει στον Όμιλο ΔΕΛΤΑ. Το 2000 επίσης, δημιουργείται, σε συνεργασία με την Hellenic Catering του ομίλου Goodys’s, η εταιρία Greenfood A.E. με σκοπό την παραγωγή νωπών λαχανικών.

Η Vivartia ιδρύθηκε το 2006 μετά από συγχώνευση με απορρόφηση των εταιριών Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, Chipita International (αποχώρησε το 2010 από τον όμιλο), Goody΄s και Γενική Τροφίμων, ενώ τον Ιούλιο του 2007 η MarfinInvestment Group A.E. απέκτησε το 34% της Vivartia Α.Β.Ε.Ε., φτάνοντας το Δεκέμβριο του 2011 το 86%. Σήμερα, η MIG κατέχει ποσοστό άνω του 91% της Vivartia.

Το 2010 έγινε απόσχιση των δραστηριοτήτων της Vivartia ABEE και εισφορά των κλάδων: Γαλακτοκομικών & ποτών στη θυγατρική Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, Εστίασης & ψυχαγωγίας στη θυγατρική Goody’s A.E., Καταψυγμένων Τροφίμων στη θυγατρική Mπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε. και Αρτοποιϊας & ζαχαρωδών στη θυγατρική Chipita A.E, η οποία ωστόσο, πουλήθηκε την ίδια χρονιά.  

Στο ενδιάμεσο πραγματοποιήθηκαν πολλές επενδυτικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η εξαγορά της Κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Christies Dairy Public LTD, η εξαγορά της Βουλγαρικής γαλακτοβιομηχανίας United Milk Company AD, η εξαγορά του 75% της Οlympic Catering, η εξαγορά του 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ και υπογραφή προσυμφώνου για την εξαγορά επιπρόσθετου 43% από τη Δέλτα Τροφίμων κι άλλες.

Οι όροι συμφωνίας των CVC και MIG

Όσον αφορά τους όρους συμφωνίας για τη μεταβίβαση Vivartia στ CVC: Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των €175.000.000, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia, κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των €161.135.640,74 και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η αγοράστρια αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε €425 εκατ. περίπου ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας άνω των €600 εκατ. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της MIG και την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Η MIG πέτυχε επίσης, κατ’ αρχήν συμφωνία με την δανείστρια της Τράπεζα Πειραιώς, για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά 3 έτη, με δικαίωμα επέκτασης για 1 επιπλέον έτος, με μειωμένο επιτόκιο ανερχόμενο σε 3% (από το οποίο 1% θα καταβάλλεται μετρητοίς και το υπόλοιπο θα κεφαλαιοποιείται).

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση