Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδειάζει η κλεψύδρα – Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα – Προς αναβολή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 08:48 Αδειάζει η κλεψύδρα – Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα – Προς αναβολή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Δεν φαίνεται να τελειώνει το lockdown πριν από τις 14 Δεκεμβρίου. Αν δε τα κρούσματα, οι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμείνουν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών, δεν αποκλείεται να μη γίνουν την Παρασκευή οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Οι «αποκαλύψεις» Μητσοτάκη για μπαρ και σχολεία.

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποτυπώνουν τα αποτελέσματα που όλοι ανέμεναν από το lockdown. Από την άλλη, η κλεψύδρα αδειάζει και οι αποφάσεις επείγουν εν όψει Χριστουγέννων.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως το lockdown δεν πρόκειται να λήξει – με όποια μορφή – πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, ήτοι θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη. Εάν, μάλιστα, τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα είναι παρόμοια με τα χθεσινά και τα προχθεσινά, δεν αποκλείεται να πάρουν αναβολή οι ανακοινώσεις που επρόκειτο να κάνει ο πρωθυπουργός για τον «οδικό χάρτη» άρσης των περιορισμών και να μη γίνουν αυτές αύριο, όπως φαίνεται να είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Στο Μαξίμου επικρατεί έτσι η άποψη πως μόνον αφού αποτυπωθεί πρώτα η βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα υποχωρήσουν θα μπορέσουν τότε να προχωρήσουν σε αποφάσεις και ανακοινώσεις. Ο λόγος είναι πως ξορκίζουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας και παράλληλα θα οδηγούσε νομοτελειακά σε ένα νέο, τρίτο κατά σειρά lockdown.

Στίγμα των προθέσεών του, αλλά και των δύσκολων αποφάσεων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Μιλώντας στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, ενώ νωρίτερα, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Columbia, αποκάλυψε πως τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση θα παραμείνουν κλειστά έως ότου έλθει το εμβόλιο.

Ειδικά το τελευταίο, αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «τραβήξει» το lockdown έως τη στιγμή που ένα ικανό μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και απλώς θα αίρονται σταδιακά κάποιοι περιορισμοί αντί να εφαρμοστεί ένα συνολικό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως έγινε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το Μάιο.

Εάν πάντως η άρση των περιορισμών ξεκινήσει σταδιακά στις 14 Δεκεμβρίου και δεν χρειαστεί νέα παράταση του lockdown, τότε όλα δείχνουν πως τα πρώτα που θ’ ανοίξουν θα είναι τα μικρά και εποχικά καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Τα σχολεία φαίνεται πως – όπως έγραψε και χθες το newsit.gr – πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν οριστικά μετά τις γιορτές, προκειμένου ν’ αποφευχθεί λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων η «διπλή» κινητικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνωστισμό.

Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο εάν και πότε θ’ ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, ενώ το άνοιγμα της εστίασης θεωρείται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο απίθανο να συντελεστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Προφανώς και το άνοιγμα κομμωτηρίων, εμπορικών καταστημάτων κτλ. θα γίνει με αυστηρούς όρους και υγειονομικούς κανόνες (ραντεβού, αποστάσεις, χρήση μάσκας κτλ.).

πηγή: newsit.gr