Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 10:24 Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα] (φωτο intime)

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Φέτος λοιπόν, θα έρθει σε δόσεις και θα είναι ίσο με έναν ολόκληρο μισθό -13ο όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια- μόνο για όσους δεν βρέθηκαν καθόλου σε αναστολή από την 1η Μαΐου και μετά. Όλοι οι υπόλοιποι θα λάβουν το δώρο τους σε δόσεις: το μεγαλύτερο μέρος μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και το υπόλοιπο –και αυτό αφορά σε όσους θα βρεθούν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο- μέσα στον Ιανουάριο.

Για πρώτη φορά ένα κομμάτι του δώρου θα καταβληθεί απευθείας από το κράτος. Και για πρώτη φορά, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν πάνω από έναν μισθό. Όπως θα υπάρξουν και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα εισπράξουν λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Οι "κανόνες" υπολογισμού του φετινού δώρου Χριστουγέννων έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί:

1. Ο εργοδότης πληρώνει υποχρεωτικά μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου για το οποίο δεν υπήρχε αναστολή στη σύμβαση εργασίας. Αν δεν υπήρχε καμία ημέρα αναστολής (σ.σ δηλαδή πέρασαν κανονικά οι 240-245 ημέρες αυτού του διαστήματος) τότε ο εργοδότης πληρώνει κανονικά όλο το δώρο.

2. Το δημόσιο πληρώνει την αναλογία για τις ημέρες της αναστολής. Για κάποιους (κυρίως εργαζόμενους σε πολιτισμό, τουρισμό, εστίαση και αθλητισμό) οι αναστολές έχουν υπάρξει και τον Μάιο, και μέσα στο καλοκαίρι.

Έτσι, ανάλογα με το πότε έγινε η αναστολή, η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί διαφορετικού "μισθού":

α. Για το διάστημα από την 1η Μαίου έως τις 31/10 η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί της βάσης των 534 ευρώ.

β. Για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί της βάσης των 800 ευρώ και

γ. Για το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου, η αναλογία του δώρου υπολογίζεται επί της βάσης των 534 ευρώ.

Τι "βγάζει" αυτή η δύσκολη εξίσωση; Τα παραδείγματα είναι κατατοπιστικά:

Εργαζόμενος με μερική απασχόληση, έχει αποδοχές 450 ευρώ τον μήνα. Αν δεν έχει μπει καθόλου σε αναστολή, θα εισπράξει 468,75 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων μαζί με την προσαύξηση που προβλέπει ο νόμος για το επίδομα αδείας. Αν όμως έχει μπει σε αναστολή για όλο τον Νοέμβριο και για 15 ημέρες του Δεκεμβρίου τότε το δώρο του θα αυξηθεί στα 524,20 ευρώ δηλαδή κατά 12%. Όλοι όσοι βρίσκονται σε ανάλογη θέση είναι οι "τυχεροί": Μιλάμε για τους μερικώς απασχολούμενους οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή κυρίως κατά τον μήνα Νοέμβριο καθώς αυτό το γεγονός προσαυξάνει το δώρο.

Εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχει μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ. Αν δεν έχει μπει καθόλου σε αναστολή, θα εισπράξει 1562,5 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων (σ.σ για την ακρίβεια αυτές είναι οι μεικτές αποδοχές επί των οποίων θα γίνουν κρατήσεις και για ασφαλιστικές εισφορές και για φόρους. Αν όμως έχει μπει σε αναστολή για τις 30 ημέρες του Νοεμβρίου και θα παραμείνει σε αναστολή και για 15 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο, τότε το δώρο του θα πέσει στα 1420,4 ευρώ δηλαδή θα μειωθεί κατά 9%.

Πηγή: thetoc.gr