Αμετανόητος ο Ερντογάν: Νέα navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 12:54 Αμετανόητος ο Ερντογάν: Νέα navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Νέα navtex της Τουρκίας στις 20 Δεκεμβρίου για έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Νέα navtex εξέδωσε η Τουρκία για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η τουρκική navtex αναφέρει:

TURNHOS N/W : 1507/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 04-12-2020 11:29)

TURNHOS N/W : 1507/20
MEDITERRANEAN SEA
1. FIRING EXERCISE, FROM 090500Z DEC 20 TO 100700Z DEC 20 IN AREA BOUNDED BY;
36 50.00 N – 028 22.00 E
36 50.00 N – 029 08.00 E
36 08.00 N – 029 11.00 E
36 08.00 N – 028 24.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 100800Z DEC 20.

Σαρλ Μισέλ: Ειμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία

Η νέα τουρκική navtex επιτείνει το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους χειρισμούς της Άγκυρας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας.

"Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε" για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει", προειδοποίησε.

Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μισέλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Μάλιστα είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Για τις κυρώσεις είπε -μιλώντας στον ΣΚΑΙ- ότι βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας "δείχνει” τον δρόμο και στην ΕΕ.

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.

Εξήγησε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση