Μύλος με τις 120 δόσεις: Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 16:08 Μύλος με τις 120 δόσεις: Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη διάψευση των σεναρίων για τη θέσπιση νέας ρύθμισης 120 δόσεων προχωρούν στο Capital.gr πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνουν, το ζήτημα των οφειλών που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αποπληρωθούν με τη ρύθμιση που έχει ήδη θεσπιστεί, δηλαδή τη ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, όπως είναι μια ρύθμιση 120 δόσεων θα υπονόμευε σοβαρά την κουλτούρα πληρωμών που έχει οικοδομηθεί με μεγάλη δυσκολία τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που έχουν ανασταλεί στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών εξέταζε το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής "η αγορά πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και "κούρεμα" των χρεών που έχουν δημιουργηθεί και, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζουν νέα ρύθμιση οφειλών σε 100-120 δόσεις, στην οποία ενδεχομένως να μπουν και χρέη που δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, και πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα ενημερωθούν οι θεσμοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίοι ωστόσο εναντιώνονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς, κατά την άποψή τους, διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα στατιστικά στοιχεία από την τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων που είχε θεσπιστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ και βελτιώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν αύξηση των εισπράξεων των παλαιών χρεών (αυτών που δημιουργήθηκαν από το 2019 και πριν) αλλά και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.

Ταυτόχρονα, οι θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά "λουκέτα" στην αγορά, είναι δύσκολο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις τα παλαιά χρέη και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις, τη στιγμή που επί της ουσίας οι επιχειρήσεις λαβωμένες από την κρίση θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα".

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για τα χρέη της πανδημίας "Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους”.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση